Η ΝΔ δεν είναι ταξικό κόμμα: εκφράζουμε και τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον αγρότη

Τη Νέα Δημοκρατία ως εκφραστή της ευρύτερης κοινωνίας πέρα από ταξικούς διαχωρισμούς και εαυτόν ως τον πιο πιστό στρατιώτη αυτής της πολυσυλλεκτικής κεντροδεξιάς παρουσιάζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στο News247 και τη δημοσιογράφο Βίκυ Σαμαρά, εν όψει της μάχης της 10ης Ιανουαρίου για τη γαλάζια ηγεσία.

 “Δεν είμαι υπέρ των δήθεν μεταρρυθμίσεων που υπηρετούν απλά λογιστικούς στόχους και αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως αριθμούς. Εμείς ,στη Νέα Δημοκρατία, δεν είμαστε εκφραστές μόνο όσων έχουν τα μέσα παραγωγής. Δεν είμαστε ταξικό κόμμα. Εμείς εκπροσωπούμε, νοιαζόμαστε και εκφράζουμε και αυτόν ο οποίος έχει μέσα παραγωγής, αλλά και τον εργαζόμενο και τον άνεργο και τον αγρότη και είμαστε ένα κόμμα λαϊκό. Γι αυτό αγωνιζόμαστε, ώστε να υπάρχει ανάπτυξη για όλους”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Μεϊμαράκης.

Όσο για την κατηγορία που απευθύνουν στον ίδιο ορισμένοι, ότι δηλαδή και να εκλεγεί την Κυριακή θα είναι ένας μεταβατικός πρόεδρος, καθώς και ότι ετοιμάζει ακόμη και κάποιου είδους συγκυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα, απαντά χαρακτηριστικά: “Όσοι τα λένε αυτά έχουν μεγάλη φαντασία”.

Στο ερώτημα ποια θα πρέπει να είναι η στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό, ο κ.Μεϊμαράκης μη θέλοντας να προκαταλάβει τις εσωκομματικές γαλάζιες διαδικασίες απαντά: “Ας δούμε πρώτα ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε δημοκρατικά για τη στάση που θα κρατήσουμε”, υπενθυμίζοντας ωστόσο με κατηγορηματικό τρόπο ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει περικοπή συντάξεων ή αύξηση εργοδοτικών εισφορών.

Ο κ.Μεϊμαράκης απαντά και στο ερώτημα πως γίνεται να εμφανίζεται σε αυτή την εσωκομματική μάχη ως εκφραστής του καραμανλισμού, ενώ είχε αναδειχθεί στην κομματική ιεραρχία επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δηλώνοντας ένας στρατιώτης της παράταξης. Αποφεύγει μάλιστα να σηκώσει το γάντι απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά και σαμαρικά στελέχη που φέρονται να σκέπτονται ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη ΝΔ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Μεϊμαράκη στο News247:

Λένε ορισμένοι ότι και να εκλεγείτε πρόεδρος, θα είστε και πάλι επί της ουσίας μεταβατικός, καθώς και ότι δεν μπορείτε να κερδίσετε τον Αλέξη Τσίπρα ή ακόμη και ότι ετοιμάζετε κάποιου είδους συγκυβέρνηση μαζί του. Τι απαντάτε;

Όσοι τα λένε αυτά έχουν μεγάλη φαντασία και θεωρώ ότι είναι ανάξια σχολιασμού, γιατί υποτιμούν τους χιλιάδες Νεοδημοκράτες που προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο.

Τελικά είστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων; Και τι εννοείτε όταν αναφέρεστε στην ανάγκη να μπει κοινωνικό πρόσημο σε αυτές; Δεν είχε κοινωνικό πρόσημο η κυβέρνηση Σαμαρά;

Είμαι αδιαπραγμάτευτα υπέρ των μεταρρυθμίσεων που δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων , που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ενισχύουν το εισόδημα των εργαζομένων. Δεν είμαι υπέρ των δήθεν μεταρρυθμίσεων που υπηρετούν απλά λογιστικούς στόχους και αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως αριθμούς. Εμείς ,στη Νέα Δημοκρατία, δεν είμαστε εκφραστές μόνο όσων έχουν τα μέσα παραγωγής. Δεν είμαστε ταξικό κόμμα. Εμείς εκπροσωπούμε, νοιαζόμαστε και εκφράζουμε και αυτόν ο οποίος έχει μέσα παραγωγής, αλλά και τον εργαζόμενο και τον άνεργο και τον αγρότη και είμαστε ένα κόμμα λαϊκό. Γι αυτό αγωνιζόμαστε, ώστε να υπάρχει ανάπτυξη για όλους.

Πως εσείς, που αναδειχθήκατε επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εμφανίζεστε τώρα ως εκφραστής του καραμανλισμού;

Εγώ πρώτα και πάνω από όλα είμαι πιστός στρατιώτης της παράταξης , την οποία δεν εγκατέλειψα ποτέ,ούτε στις λύπες,ούτε στις δυσκολίες. Αγωνίζομαι παντα για τις αρχές και τις αξίες της που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Άλλωστε είναι αρχές και αξίες πανανθρώπινες με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Είμαι από τα ιδρυτικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ από το 1974,της νεολαίας που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρέτησα τις αρχές μου με όλους τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας. Και οι Νεοδημοκράτες θεωρούν ότι εκφράζω διαχρονικά τη μεγάλη, πολυσυλλεκτική και συμμετοχική κεντροδεξιά παράταξη.

Εάν εκλεγείτε, τι θα κάνετε με τον κ.Σαμαρά και τους σαμαρικούς, εκ των οποίων ορισμένοι φέρονται έτοιμοι προς αποχώρηση;

Δεν υπάρχουν τέτοιες διακρίσεις,ούτε τέτοιοι πολιτικοί όροι. Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός και έχει τον απαιτούμενο σεβασμό.

Ποια η θέση σας όσον αφορά στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό; Ειδικότερα ποια πρέπει να είναι η στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία: Καταψήφιση, αποχή ή συναίνεση έστω επί ορισμένων σημείων;

Ας δούμε πρώτα ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε δημοκρατικά για τη στάση που θα κρατήσουμε. Σε κάθε όμως περίπτωση ξεκαθαρίζω πως έχουμε αποφασίσει πρόσφατα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα πως δεν πρόκειται να ψηφίσουμε περικοπές συντάξεων και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Και δεν τα ψηφίζουμε διότι εμείς πιστεύουμε σε ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής. Σε ένα μείγμα το οποίο θα έφερνε ανάπτυξη. Εάν σήμερα, είχαμε αύξηση ΑΕΠ και όχι ύφεση, εάν είχαμε πλεόνασμα και όχι έλλειμμα, εάν δεν είχαν επιβληθεί τα capital controls, εάν οι τράπεζες δεν είχαν κλείσει, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους μέτρα και μάλιστα σε τόσο μεγάλες περικοπές και σε τέτοια φορολογικά μέτρα.