Αλ. Τσίπρας: Κοινωνική ευθύνη η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος

Στην «κοινωνική ευθύνη» που έχουν κυβέρνηση και φορείς να βρουν τις βέλτιστες επιλογές για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουμε μια ευθύνη κοινωνική και η κυβέρνηση και όλοι οι φορείς της παραγωγικής δραστηριότητας να κάτσουμε να βρούμε τις βέλτιστες επιλογές για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές».

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν από τις θετικές αποφάσεις για την απομείωση του χρέους που θα μας οδηγήσει και στην έξοδο από την κρίση και υπογράμμισε ότι η ευθύνη βαραίνει τις πλάτες όλων, «να κάνουμε προτάσεις που θα είναι και βιώσιμες -θα έχουν μια προοπτική, αλλά θα διακατέχονται και από μια αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η imerisia.gr, οι εργοδότες προσέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου με πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 1% (0,5% και 0,5% μεταξύ εργοδότη-εργαζόμενου αντί 1,5% που προτείνει η κυβέρνηση) ώστε να βρεθούν περίπου 250 εκατ. ευρώ, και παράλληλα να γίνουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστούν άλλα 300 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και η πρότασή τους δεν αποκλείεται να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση. Επίσης, φαίνεται ότι δεν συζητείται πλέον η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές καθώς όλοι θεωρούν ότι πρόκειται για σκληρό μέτρο που αγγίζει όλους τους πολίτες ενώ δεν συμφωνεί και η πλευρά των Θεσμών.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις θεωρούν ότι η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία και θα προκαλέσει μεγαλύτερες ζημιές στις επιχειρήσεις. Η ΕΣΕΕ, για παράδειγμα, αντιτίθεται σημειώνοντας ότι όπου εφαρμόστηκε αυτό το σενάριο, δημιούργησε πτώση των φορολογικών εσόδων.

H πρόταση για τις τραπεζικές συναλλαγές προβλέπει τρία σενάρια:

♦ επιβολή τέλους 1‰ σε όλες ανεξαιρέτως τις τραπεζικές συναλλαγές, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξης άνω των 700 εκατ. ευρώ.

♦  επιβολή τέλους 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ (σ.σ. πλαφόν 1.000 ευρώ), το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 500 εκατ. ευρώ.

♦  εξαίρεση από το τέλος των μεταφορών εντός του τραπεζικού συστήματος, γεγονός που θα περιόριζε τα έσοδα σε 300 εκατ. ευρώ.

Σήμερα συνεδριάζει το Euroworking Group

Την ίδια ώρα η εξέταση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος συμπεριλαμβανομένου και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες της ομάδας εργασίας των 18 εκπροσώπων των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Working Group).

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό βρίσκεται ήδη από το βράδυ της Δευτέρας στα χέρια του κουαρτέτου το οποίο και αξιολογούν προκειμένου να τοποθετηθούν επισήμως όταν θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση. Στην παραπάνω διευκρίνιση προχώρησε και επισήμως την Τρίτη η Κομισιόν δια στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος υπογράμμισε πως η αξιολόγηση θα ξεκινήσει το «αργότερα αυτόν τον μήνα».

Το Euro Working Group θα προετοιμάσει το Εurogroup και το Εcofin της 14ής και 15ής Ιανουαρίου, που για πρώτη φορά θα διεξαχθούν Πέμπτη και Παρασκευή αντί των παραδοσιακών ημερών Τρίτης και Τετάρτης, μετά από οργανωτική παρέμβαση της Ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου, η οποία ξεκίνησε με τη έναρξη του έτους.Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα και αύριο το Κολέγιο των Επιτρόπων της Κομισιόν θα βρίσκεται στο Άμστερνταμ και τη Χάγη για την καθιερωμένη κοινή συνεδρίαση με το υπουργικό συμβούλιο της προεδρεύουσας χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το vima.gr, το ασφαλιστικό δεν θα εξεταστεί με λεπτομέρειες στο επίπεδο των εκπροσώπων υπουργείων (EWG), αλλά θα αναφερθεί ως θέμα υπό συζήτηση με τις ελληνικές αρχές, κατά την παρουσίαση του λεγόμενου state of play του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.Από την μεριά του ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Χουλιαράκης ενδέχεται να κληθεί να δώσει διευκρινίσεις από ορισμένα κράτη μέλη που έχουν αντιρρήσεις για το βάθος και το εύρος της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, ως προς τη διατήρηση του εφάπαξ, των εξαιρέσεων από τα όρια συνταξιοδότησης, τη διατήρηση των υψηλών συντάξεων, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και γενικών διαφόρων σημείων του «σχεδίου Κατρούγκαλου», που έχουν τύχει διεθνούς δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.