Τι γίνεται με τους σημερινούς άντρες;

Με δεδομένα τριών δεκαετιών που έχει συγκεντρώσει το Πανεπιστήμιο στο Buffalo School of Management και με περισσότερους από 475.000 συμμετέχοντες, αποκάλυψε μία νέα μελέτη, όπου οι άνδρες κατά μέσο όρο φαίνεται να είναι πιο νάρκισσοι από τις γυναίκες.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι άνδρες σημειώνουν σταθερά υψηλότερη βαθμολογία στο ναρκισσισμό ανεξάρτητα από τη γενιά αλλά και την ηλικία, αφού η έρευνα ολοκληρώθηκε μέσα σε 31χρόνια.

«Ο ναρκισσισμός συνδέεται με διάφορες διαπροσωπικές δυσλειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ανήθικης συμπεριφοράς, της επιθετικότητας και μιας ανικανότητας να διατηρήσει το άτομο υγιείς τις μακροχρόνιες σχέσεις» λέει η επικεφαλής συγγραφέας Emily Grijalva, επίκουρος καθηγητής της οργάνωσης και του ανθρώπινου δυναμικού στο UB School of Management.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι: «Παράλληλα με τα παραπάνω όμως, ο ναρκισσισμός φαίνεται να ενισχύει την αυτοεκτίμηση, τη συναισθηματική σταθερότητα και την τάση να αναδειχθεί ο άνθρωπος ως ηγέτης».

Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν περισσότερα από 355 δημοσιογραφικά άρθρα, διατριβές και τεχνικά εγχειρίδια, καθώς μελέτησαν και τις διαφορές μεταξύ των φύλων στις τρεις πτυχές του ναρκισσισμού:
1) ηγεσία/εξουσία
2)μεγαλοπρέπεια/επιδειξιομανία
3)δικαίωμα.

Όσον αφορά το δικαίωμα υπήρξε το ευρύτερο χάσμα, υποδηλώνοντας ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εκμεταλλεύονται τους άλλους και να αισθάνονται ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα απ’ ότι οι γυναίκες.

Η δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά ήταν στην πτυχή της ηγεσίας/εξουσίας. «Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άνδρες παρουσιάζουν μια πιο μεγάλη επιθυμία για εξουσία», λέει η Grijalva. Καμία διαφορά δεν υπήρξε στην πτυχή της επιδειξιομανίας, δηλαδή και τα δύο φύλα είναι εξίσου πιθανό να εμφανίσουν έντονη ματαιοδοξία».

Η έρευνα, που επικαλείται το newsauto.gr,  έδειξε ότι ο ναρκισσισμός μπορεί να προκύψουν από τα στερεότυπα των φύλων και τις βαθιά ριζωμένες από την πάροδο του χρόνου αντιλήψεις.

Η Grijalva υποστηρίζει ότι: «Τα άτομα τείνουν να παρατηρούν και να μαθαίνουν τους ρόλους των δύο φύλων από νεαρή ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες λαμβάνουν συχνά σκληρή κριτική όταν είναι πιο επιθετικές ή επιτακτικές, γεγονός που τις πιέζει, πολύ περισσότερο απ’ ότι τους άνδρες, κι έτσι καταστέλλεται η επιθυμία για ναρκισσιστική συμπεριφορά».