Έχω τηρήσει στο ακέραιο τα καθήκοντα του ρόλου μου, αλλά ο ρόλος αλλάζει με τις συγκυρίες

Την πεποίθησή του ότι έχει τηρήσει στο ακέραιο τα καθήκοντα του ρόλου του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος διευκρινίζοντας όμως πως ο ρόλος του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα δεν έχει σταθερό περιεχόμενο και αλλάζει ανάλογα με την κρισιμότητα των συγκυριών.

«Στις κρίσιμες περιόδους το περιεχόμενο αλλάζει, δεν ισχύουν οι ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Αν χρειαστεί η δική μου παρέμβαση, να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Παυλόπουλος, αφού δέχτηκε τις ευχές της πολιτικής, στρατιωτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας της χώρας για το νέο έτος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η βασική προτεραιότητά του είναι η τόνωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, ενώ σημείωσε πως οι εταίροι θα πρέπει να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους από τη στιγμή που η χώρα μας εκπληρώνει τις δικές της.

Αναφερόμενος ειδικά στο ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, στάθηκε ιδιαίτερα στα ενδεχόμενα επιμήκυνσης των δανείων στήριξης και μείωσης των επιτοκίων, ενώ παράλληλα ζήτησε να γίνουν εκ νέου δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά ομόλογα.

Σχετικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία τον Ιανουάριο. Στη συνέχεια, προσέθεσε, η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να απαιτήσει αυτά που της αναλογούν, όχι μόνο αναφορικά με το χρέος αλλά για άλλα μείζονα ζητήματα, όπως η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Εκτίμησε ακόμα ότι στο μέλλον μπορεί να αλλάξουν τα ισοδύναμα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, εφόσον έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα στη χώρα μας. Στρέφοντας το βλέμμα στην εσωτερική πολιτική κατάσταση και ειδικά το θέμα της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι διακομματική συνεργασία δεν σημαίνει απαραίτητα συγκυβέρνηση, αλλά συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα του έθνους.

Διευκρίνισε επίσης πως η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών δεν είναι αρμοδιότητα του Προέδρου, αλλά επαφίεται σε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος επανάλαβε πως οι εκλογές του Ιανουαρίου έδειξαν πως ο λαός θέλει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη.