“Το 2016, η κατάσταση στις φυλακές θα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν το 2015 και οπωσδήποτε καλύτερη από ό,τι το 2014” δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Πρακτορείο Fm” ο κ. Παρασκευόπουλος ανάφερε ότι “λεγόταν, όταν πέρασε ο νόμος 4322, ότι αν καταργηθούν τα σωφρονιστικά καταστήματα τρίτου τύπου, θα διαλυθεί η ασφάλεια. Τα καταστήματα αυτά καταργήθηκαν, δεν είχαμε ούτε απόδραση, ούτε μεγάλη ταραχή στις φυλακές έκτοτε. Περάσαμε από τότε και μετά το πιο ήσυχο διάστημα στις φυλακές, που έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια”.
Παράλληλα σημείωσε ότι “δεν μπορεί να γίνουν θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη, δε μπορεί να αλλάξει η κατάσταση άρδην, αλλά τα βήματα τα οποία γίνονται, είναι βήματα προς τα μπροστά” ενώ σε ό,τι αφορά την προσπάθεια αποσυμφόρησης των ελληνικών φυλακών ο κ. Παρασκευόπουλος διευκρίνισε ότι ο πληθυσμός των κρατουμένων σε αυτές έχει μειωθεί κατά 2.000 άτομα.
“Η μείωση του συνωστισμού επιτεύχθηκε ως έναν βαθμό. Εκεί που ο αριθμός ήταν περί τις 11.000, είναι περί τις 9.000 και επομένως η κατάσταση είναι πολύ πιο ανθρώπινη. Δεν έχει φθάσει εκεί που θέλαμε, αλλά είναι πολύ περισσότερο ανθρώπινη από πριν” σημείωσε με νόημα και επεσήμανε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να βελτιωθεί η ποιότητα των δομών του σωφρονιστικού συστήματος.
Παράλληλα εξήγησε ότι “η φυλακή χρειάζεται δομές επανένταξης στο εσωτερικό, που να ασχολούνται με την περίθαλψη των κρατουμένων, για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, όπου υπάρχουν αλλά όχι στον βαθμό, που θα θέλαμε”, ενώ “οπωσδήποτε χρειάζεται αναβάθμιση το νοσηλευτικό σύστημα, που υπάρχει για τους κρατουμένους. Αυτή τη στιγμή γίνεται μία προσπάθεια αναβάθμισης των δομών. Απλώς αυτά, με συνθήκες ανέχειας οικονομικής, λόγω κρίσης, και με ελλείψεις προσωπικού, που όντως υπάρχουν, είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν με την απαιτούμενη ταχύτητα και είναι πάρα πολύ δύσκολο, επίσης, μέσα σε λίγους μήνες να χτιστεί ένα νέο σύστημα, το οποίο τόσες δεκαετίες δεν είχε χτιστεί”.
Καταλήγοντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή του συμφώνου συμβίωσης από το πολιτικό σύστημα, “η οποία υπερβαίνει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος” και υποστήριξε ότι “οι διαφωνίες, που υπάρχουν, οφείλονται σε παρεξήγηση, διότι το νομοθέτημα αυτό δεν εισάγει την τεκνοθεσία, ούτως ή άλλως”.
Πηγή: ΑΜΠΕ