Αργά στις 15 Δεκεμβρίου, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων που θα επιτρέψει στη χώρα να λάβει ένα δισ. ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν νομοθεσία που επιτρέπει την πώληση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων από τοπικές τράπεζες σε ξένους επενδυτές και μια νέα μισθολογική κλίμακα για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Ήταν μια ακόμη πικρή νίκη για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πιθανώς η τελευταία μιας χρονιάς κατά την οποία το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να εγκρίνει μια σειρά αμφιλεγόμενων πολιτικών προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τους πιστωτές της χώρας. Ο Τσίπρας πράγματι κατάφερε να διατηρήσει την αδύναμη πλειοψηφία του, καθώς οι 153 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και του κυβερνητικού του εταίρου υπερψήφισαν το πακέτο. Επιπρόσθετα, οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες και το EWG πιθανώς θα αποφασίσει τις επόμενες ώρες ότι η Ελλάδα αξίζει να λάβει την επόμενη δόση της διάσωσης. Αλλά δυστυχώς για τον Έλληνα ηγέτη, η κυβέρνησή του θα πρέπει να περάσει ακόμη πιο αμφιλεγόμενα μέτρα τον Ιανουάριο.
Η πιο σημαντική διάσταση του πακέτου της 15ης Δεκεμβρίου είναι αυτά που δεν περιλήφθηκαν. Σχέδια για μερική ιδιωτικοποίηση του φορέα που διαχειρίζεται το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), αναβλήθηκαν μέχρι το 2016. Ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για εξάλειψη των επιδοτήσεων προς τους αγρότες επίσης έχει επανειλημμένως αναβληθεί από την πρώτη φορά που η Ελλάδα υπέγραψε μια συμφωνία για διάσωση με το Eurogroup τον Ιούλιο, τόσο από φόβο για μαζικές διαμαρτυρίες από ένα ιδιαίτερα θορυβώδες κομμάτι του πληθυσμού, όσο και διότι πολλοί από τους βουλευτές κατάγονται από αγροτικές περιοχές.
Ακόμη πιο σημαντικό, τον Ιανουάριο το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει ένα σχέδιο για αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, προκειμένου να περικόψει τη δαπάνη κατά σχεδόν δύο δισ. ευρώ το επόμενο έτος, αναφέρει το άρθρο – ανάλυση, του Stratfor, που αναμεταδίδει το euro2day. Επειδή οι συντάξεις αποτελούν ένα από τα τελευταία δίχτυα ασφαλείας που παραμένουν στην Ελλάδα, αυτό μόνο μικρό ζήτημα δεν είναι. Σε μια χώρα όπου η ανεργία επηρεάζει τουλάχιστον το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού (τα νούμερα είναι διπλάσια στους νέους), ολόκληρες οικογένειες εξαρτώνται από τις συντάξεις των γονέων και των παππούδων τους.
Τον Νοέμβριο, το ελληνικό κοινοβούλιο πέρασε νομοθεσία που διευκόλυνε τις τράπεζες να κάνουν έξωση σε οικογένειες με απλήρωτες οφειλές στις τράπεζες. Οι νέοι κανόνες εξακολουθούν να προστατεύουν έναν σημαντικό αριθμό νοικοκυριών και πιθανώς δεν θα εφαρμοστούν πλήρως, αλλά εκπροσωπούν περαιτέρω διάβρωση των ήδη αδύναμων διχτυών ασφαλείας της Ελλάδας.
Τέλος, η χώρα αντιμετωπίζει μια αυξανόμενα πολύπλοκη μεταναστευτική κρίση. Υπήρξε σημαντική αύξηση στις αφίξεις των αιτούντων ασύλου από τη Μέση Ανατολή το 2015, γεγονός που ανάγκασε την Αθήνα να ξοδέψει επιπρόσθετα κεφάλαια για την παροχή τροφίμων και καταφυγίου για κάποιους από τους μετανάστες.
Κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, η Αθήνα επωφελήθηκε από το γεγονός πως αυτοί οι άνδρες και γυναίκες επιθυμούσαν να προχωρήσουν προς τη βόρεια Ευρώπη αντί να μείνουν στην Ελλάδα. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει τις τελευταίες εβδομάδες, όταν αρκετές χώρες κατά μήκος της βαλκανικής οδού άρχισαν να χτίζουν φράχτες και να ενισχύουν τους συνοριακούς ελέγχους ώστε να περιορίσουν την εισροή μεταναστών. Επιδεινώνοντας τα πράγματα, οι Βρυξέλλες υποχρέωσαν την Αθήνα να αποδεχθεί μια επιχείρηση της Frontex στο βορειότερο σύνορο της Ελλάδας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφατα υπέγραψε μια συμφωνία με την Τουρκία ώστε να αποτρέψει τους πρόσφυγες από το να εισέρχονται στην Ελλάδα, αλλά ο αντίκτυπος της συμφωνίας δεν έχει ακόμη φανεί. Κύριος φόβος της Ελλάδας για τις ερχόμενες εβδομάδες είναι ότι πρόσφυγες εξακολουθούν προσπαθούν να μπουν στη χώρα, αλλά θα δυσκολευτούν περισσότερο να φύγουν. Αυτό όχι μόνο θα μπορούσε να αυξήσει το οικονομικό βάρος της Αθήνας, αλλά, ακόμη πιο σημαντικό, να αυξήσει την πιθανότητα βίας κατά των μεταναστών στη χώρα.
Καταρχήν, ένα Grexit θα είναι λιγότερο πιθανό το 2016 απ’ ό,τι ήταν το 2015, διότι η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε πρόγραμμα διάσωσης και δεν αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερα πιεστικό πρόγραμμα λήξεων χρέους. Τα capital controls έχουν ήδη επιβληθεί και στα κοινοβούλια της ευρωζώνης δεν εκκρεμούν άλλες ψηφοφορίες που να σχετίζονται με την Ελλάδα.
Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας ελέγχει μια αδύναμη πλειοψηφία μόλις τριών εδρών στη Βουλή, το οποίο σημαίνει πως ακόμη και η παραμικρή ανταρσία βουλευτών θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Επιπλέον, επειδή η ύφεση, η υψηλή ανεργία και η μεταναστευτική κρίση δεν πλησιάζουν στο τέλος τους, οι διαμαρτυρίες στους δρόμους και τα βίαια επεισόδια -τα οποία είναι σχετικά σπάνια από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο- θα γίνουν πιο συχνά.