Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται σήμερα και αύριο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, όπως το μεταδίδει το ΑΠΕ, σήμερα το πρωί θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στις 11:00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία.
Στις 15:30 ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ στις 16:00 ξεκινά η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αύριο Παρασκευή συνεχίζονται οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο επίκεντρο του οποίου αναμένεται να βρεθούν η προσφυγική κρίση και η διαχείρισή της και η μετατροπή του Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή.
Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων η κατάσταση παραπέμπει σε παρτίδα σκακιού όπου ο “διάολος” βρίσκεται, ως συνήθως, στις λεπτομέρειες, εν προκειμένω, στους ορισμούς.
Η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ευπρόσδεκτη αυτή η βοήθεια στα θαλάσσια σύνορα μας, αλλά υπογραμμίζεται ότι επιχειρήσεις από μια τέτοιου είδους δομή δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση κράτους – μέλους.
Θέση με την οποία συμφωνούν και άλλες χώρες (όπως π.χ. Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία) όπως καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπουργοί άλλων χωρών επίσης εξέφρασαν τις ζωηρές επιφυλάξεις τους στο παρασκήνιο της συνεδρίασης.
Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις με τρίτες χώρες, αλλά συντονισμός επιχειρήσεων με τρίτες χώρες.
Στις χτεσινές δηλώσεις του από τη Χίο, ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις υποχρεώσεις που πρέπει να υλοποιήσουν και οι υπόλοιποι επικέντρωσε στα εξής τρία σημεία:
– Πρώτα από όλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100». Πράγμα που σημαίνει, όπως τόνισε, ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχτούν πρόσφυγες.
– Δεύτερον, να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της ΕΕ, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.
– Τρίτον, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε» και πως «από την άλλη πλευρά, όμως, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι βεβαίως και πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές.
Εξάλλου, σε σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι “η Ελλάδα διατρέχει κίνδυνο να γίνει μαύρη τρύπα για τους μετανάστες εάν δε μειωθούν οι ροές”.
Όπως μεταδίδει ο skai.gr, o κ Τσίπρας εξέφρασε επίσης τη δυσφορία του σχετικά με τα σχέδια για τη δημιουργία μιας νέας συνοριακής δύναμης της ΕΕ που θα μπορεί να αναπτυχθεί στα εξωτερικά σύνορά της, ακόμη και χωρίς έγκριση από την εκάστοτε κυβέρνηση.
“Η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα σύνορά της, ωστόσο (οι άλλες χώρες της ΕΕ) δε μας λένε τι περιμένουν από εμάς. Πρέπει να διασώσουμε ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους (στη θάλασσα ερχόμενοι από την Τουρκία). Εάν θέλουν να προχωρήσουμε σε επαναπροωθήσεις, πρέπει να μας το πουν”, τόνισε ο κ. Τσίπρας
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός, σημείωσε ότι “η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει η μαύρη τρύπα μεταναστών εάν δε μειωθούν οι ροές, συμπληρώνοντας ότι η Σλοβενία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ, όλες πήραν την απόφαση να φιλτράρουν ανθρώπους με βάση την εθνικότητα μη δεχόμενες για παράδειγμα αυτούς από τη Β. Αφρική και το Ιράν. Αυτό δεν είναι σωστό”.
Απαντώντας στην κριτική περί καθυστέρησης της Ελλάδας, σχολίασε ότι “κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, χωρίς να κάνουμε έκπτωση στις αξίες μας. Είναι σημαντικό να μεταχειριζόμαστε τους ανθρώπους με ανθρωπιά”.