Με ευρεία πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους – μέλους της ΕΕ, ανάβοντας το «πράσινο φως» να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων υπερψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο, που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, ενώ η ΧΑ καταψήφισε και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
Ο Υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, απάντησε, όπως σημειώνει το ethnos.gr, και από την Ολομέλεια για το θέμα που είχε δημιουργηθεί κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής σχετικώς με την προσπάθεια της χώρας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναφέροντας πως ουδέποτε είπε ότι σταματάμε ή απεμπολούμε τη νομική και τη δικαστική οδό διεκδίκησης των Γλυπτών.
«Κάθε άλλο. Αυτά που προσπάθησα να πω είναι δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι ένα δικαστήριο, όσο κι αν τα επιχειρήματα του ενός μέρους είναι πολύ ισχυρά -και αναγνωρίζονται από πολύ κόσμο ως πολύ ισχυρά- υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να χάσεις τη δίκη. Και αυτό το ενδεχόμενο, δεν είναι κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να αναλάβει η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση» είπε ο Υπουργός Πολιτισμού.
Διευκρίνισε δε, πως είναι ακόμη ασαφές νομικά το ποιο δικαστήριο θα εκδικάσει μία τέτοια ελληνική προσφυγή. Ταυτοχρόνως παρατήρησε με ιδιαίτερη έμφαση το γεγονός ότι σε διεθνές επίπεδο η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ του ελληνικού δικαίου, ειδικώς μετά την καταστροφή της αρχαίας Παλμύρας αφού αυτή συνδέθηκε και στη δική μας ιστορική συνείδηση αλλά και ευρύτερα με την καταστροφή, στο μέτρο που έγινε, από τον Έλγιν, της ακεραιότητας του Παρθενώνα.
Ο κ. Μπαλτάς, προσέθεσε επ’ αυτού ότι η όλη συζήτηση, πρέπει να ενταθεί στα διεθνή φόρα και κύριο διεθνές φόρουμ αυτή τη στιγμή είναι η UNESCO, όπου η Ελλάδα έχει το ευτύχημα μιας όλο και ισχυρότερης παρουσίας.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος – όπως είπε – ως Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, συμφώνησε και ενεθάρρυνε τον τότε Υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, να προετοιμάσει το ενδεχόμενο μιας δικαστικής διεκδίκησης και πάντως να ζητήσει επιστημονική συνδρομή στο Ηνωμένο Βασίλειο για το ζήτημα αυτό.
Όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος αυτό έγινε «διότι από ένα σημείο και μετά, όταν η Βρετανική Κυβέρνηση δηλώνει αναρμόδια και σε παραπέμπει στο Βρετανικό Μουσείο και το Βρετανικό Μουσείο κρύβεται πίσω από τους κηδεμόνες του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο εκάστοτε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει κανένα πραγματικό πλαίσιο συνεννόησης.»
Στο νομοσχέδιο ψηφίστηκε η τροπολογία για τη συνευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού σε ό,τι αφορά κυρίως έργα ΕΣΠΑ και την εκτέλεση έργων σε μνημεία καθώς και η τροπολογία για την αποκατάσταση των εργαζομένων στον ΟΔΙΕ.