Συνάντηση Απ.Τζιτζικώστα με δημοσιογράφους

Το φόβο του μήπως τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές δούμε «Σόδομα και Γόμορρα» από κάποιους που δυσαρεστούνται από τη διαδικασία και τις εξελίξεις, εξέφρασε ο Απόστολος Τζιτζικώστας σε συνάντησή του με δημοσιογράφους. «Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά», σημείωσε, ενώ άφησε αιχμές για την απουσία του εκπροσώπου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την ΚΕΦΕ: «Δεν βλέπω η ΚΕΦΕ να λειτουργεί σε πλήρη σύνθεση. Μην εμφανιστούν κάποιοι μετά και αμφισβητήσουν τη διαδικασία», τόνισε.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε σίγουρος για νίκη του (ίσως και από τον πρώτο γύρο), ανέφερε τα εξής:

-Για τις διαρροές Καραμανλή που στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη: Δεν θεωρώ ότι υπάρχει διαρροή Καραμανλή. Αν ήθελε να πει κάτι για τόσο σοβαρό ζήτημα, θα το έλεγε μόνος του. Αυτοί που τα διακινούν, δεν του κάνουν καλό. Αποτελεί κεφάλαιο για την χώρα και για την παράταξη. Δεν πρέπει να τον εκθέτουμε.

-Για τις σχέσεις του με τους συνυποψηφίους του: Ο Άδωνις και ο Κυριάκος είναι φίλοι μου, έχουμε βγει και φαγητό με τις συζύγους μας, αλλά και με τον Βαγγέλη έχω πολύ καλή σχέση. Άφησε δε υπαινιγμούς ότι ο κ. Μεϊμαράκης τον στήριξε στις περιφερειακές εκλογές αντί του επίσημου γαλάζιου υποψηφίου Γιάννη Ιωαννίδη: «Εκτίμησα πολύ τη στάση του στις εκλογές αυτές. Δεν τον είδα να ανεβαίνει στη Μακεδονία όταν κάποιοι του το ζητούσαν μετ’ επιτάσεως», σημείωσε.

-Για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας: «Συναίνεση σε πολιτικές σαν αυτή που εφαρμόζει σήμερα ο Τσίπρας είναι συνενοχή. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με μια ομάδα ανθρώπων με ανεφάρμοστες ιδεοληψίες. Αν υιοθετήσει την ιδεολογία μας για την ελεύθερη οικονομία, ευχαρίστως να το συζητήσουμε. Πιο εύκολο θεωρώ να συμφωνήσουμε στα εθνικά θέματα ή σε ζητήματα περί διαφθοράς και διαπλοκής».

-Για το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, που το χαρακτήρισε «πολύ πρόωρο».

-Για τη διαπραγμάτευση και τη στάση της ΝΔ: «Πολύ σωστά η ΝΔ ψήφισε το Σεπτέμβριο, πολύ σωστά έκανε και στήριξε αυτή την συμφωνία που κακήν κακώς έφερε ο Τσίπρας. Αν δεν την δεχόταν το ελληνικό κοινοβούλιο, η χώρα θα βρισκόταν σε άτακτη χρεοκοπία και σε έξοδο από Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Αλλά άλλο αυτό και άλλο να στηρίξουμε νόμους που έρχονται μετά από μια συνεχή διαπραγμάτευση. Το γεγονός ότι επιλέγουν λιτότητα και όχι συμμάζεμα, μας οδηγεί στο να μην πιάνουμε τους στόχους. Το 95% των μέτρων είναι μέτρα λιτότητας. Η διαπραγμάτευση που κάνουν είναι σε λάθος κατεύθυνση για ακόμη μια φορά.

-Για δυνατότητα ανάκαμψης της ΝΔ: «Σε 2 με 3 μήνες μετά την αλλαγή ηγεσίας, η ΝΔ θα είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις»

-Για λειτουργία κοινοβουλευτικής ομάδας χωρίς την παρουσία του (αφού δεν είναι βουλευτής): «Πρόεδρος της Κ.Ο. Θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος, ο αντιπρόεδρος θα είναι πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος».

-Για το σύμφωνο συμβίωσης: «Δεν πρέπει να υπάρξει κομματική πειθαρχία».

-Για το ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει ο πρώτος υποψήφιος το 50+1: «Οπωσδήποτε πρέπει να γίνει ο δεύτερος γύρος. Πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό για το καλό της παράταξης και του νέου αρχηγού».

-Για τις φήμες δημιουργίας νέου κόμματος: «Καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο. Οι τρεις υποψήφιοι που δεν θα εκλεγούν, θα υπηρετήσουν το νέο αρχηγό».

-Για τα οικονομικά του κόμματος: «Το 60% της κρατικής επιχορήγησης το κρατάει η τράπεζα, οπότε το χρέος με τα χρόνια θα μειώνεται. Το ζητούμενο είναι ότι η ΝΔ θα πρέπει να ζει με τα χρήματα που θα έχει. Έχουμε τεράστιες δαπάνες καταρχάς με το κτιριακό. Μπορούμε να πετύχουμε ένα πολύ φτηνό νοίκι. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να μειωθούν οι δαπάνες. Θα ισοσκελίσω τα έσοδα με τα έξοδα.

Πηγή: euro2day