Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ώστε να αποτραπεί η έξοδος από το Σένγκεν, σχολιάζονται στον γερμανικό τύπο. Δεν λείπουν και οι αιχμές εναντίον άλλων κρατών-μελών.
«Σαμποτάζ» επιγράφεται το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, το οποίο αναφέρεται στο αρνητικό κλίμα απέναντι στην Ελλάδα κατά την πρόσφατη σύνοδο των ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών: «Η υπομονή της ΕΕ εξαντλήθηκε. Πολλές χώρες και θεσμικά όργανα των Βρυξελλών, σε απειλητικό τόνο, έδωσαν στην Αθήνα να αντιληφθεί ότι, πολύ απλά, πρέπει να κάνει περισσότερα. Τα κέντρα υποδοχής απέναντι από τις τουρκικές ακτές έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά σχεδόν τίποτα δεν προχωράει. (…) Οι υπάλληλοι, που έχει αποστείλει η υπηρεσία φύλαξης εξωτερικών συνόρων Frontex δεν μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα, γιατί δεν εμφανίζονται οι έλληνες συντονιστές τους. Αυτό προκαλεί την υποψία, ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνουν όλα όπως έχουν και οι πρόσφυγες απλώς να συνεχίσουν να διέρχονται ελεύθερα, κατευθυνόμενοι προς τα βόρεια».
Όμως η εφημερίδα αφήνει αιχμές και κατά των υπολοίπων κρατών-μελών: «Η κυβέρνηση της Αθήνας δείχνει τώρα καλή θέληση για να αποδεχθεί τη βοήθεια που της προσφέρεται.
Σημαίνει αυτό, ότι σύντομα θα υλοποιηθεί η σχεδιαζόμενη αναδιανομή 160.000 προσφύγων; Προφανώς όχι, γιατί τις υποχρεώσεις τους δεν παραμελούν μόνο οι Έλληνες. Η διάθεση των υπολοίπων κρατών να υποδεχθούν τους πρόσφυγες στο πλαίσιο της αναδιανομής είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Όταν ένα σχέδιο σαμποτάρεται από τους περισσότερους, τότε δεν μπορεί να υλοποιηθεί».
Πιο έντονη η διατύπωση της Frankfurter Allgemeine: «Η συμπεριφορά των Ελλήνων στην προσφυγική κρίση είναι, σε μεγάλο βαθμό, σκανδαλώδης. Ασφαλώς έρχονται πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη μικρή χώρα, η οποία επιπλέον υποφέρει από την κρίση χρέους. Ωστόσο προκαλεί έκπληξη, το πόσο αυτονόητα η ελληνική κυβέρνηση κατευθύνει τους πρόσφυγες προς Βορράν, χωρίς καν να αναλογίζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο. (…) Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτές οι καταστάσεις οφείλονται μόνο στις αδυναμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Και αδύνατον να αποτινάξει την υποψία ότι εδώ συμψηφίζεται ένας ανοιχτός λογαριασμός με τη Γερμανία από την περίοδο της ευρω-κρίσης. Τουλάχιστον η ξεκάθαρη απειλή για προσωρινή αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν ανάγκασε την Αθήνα να υποχωρήσει. Είναι σημαντικό ότι η Frontex μπορεί επιτέλους να βοηθήσει την Ελλάδα. Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο στα εξωτερικά της σύνορα».
Σε άλλο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine επανέρχεται στην πρόσφατη συνέντευξη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, η οποία προκάλεσε αίσθηση στη Γερμανία. Η εφημερίδα αναφέρει: «Σε ποιόν ήθελε να αντιμιλήσει ο Τουσκ; Στο Βερολίνο. Η έκπληξη που προκάλεσαν εκεί τα λεγόμενα του Τουσκ ήταν εξίσου μεγάλη, όσο και η έκπληξη των Βρυξελλών για την έκπληξη του Βερολίνου, που ακολούθησε αμέσως μετά». Και για ποιόν λόγο ειπώθηκαν όλα αυτά; «Ο Τουσκ μάλλον θέλει να αποστασιοποιηθεί από την κύρια υποστηρίκτριά του, την Άνγκελα Μέρκελ, λέγεται στο περιβάλλον της- ανεπισήμως βεβαίως».
Πηγή: DW