Τέλος στα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης τεχνοκρατών επιχείρησε να βάλει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με μια αραβική παροιμία “τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά”, τόνισε ότι “σε διάψευση όλων των σχεδιασμών η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της, διαψεύδει και ακυρώνει ένα προς ένα τα σενάρια της παρένθεσης, των οικουμενικών κυβερνήσεων των κυβερνήσεων των τεχνοκρατών” και υποστήριξε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος πόλος σταθερότητας στη πολιτική ζωή του τόπου”.
Παράλληλα εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση θα αντέξει μέχρι το τέλος της θητείας της, επισημαίνοντας ότι “εμείς όχι μόνο θα αντέξουμε αλλά και θα πετύχουμε τους στόχους μας και ο λαός θα κρίνει το έργο μας, όπως το Σύνταγμα προβλέπει, στο τέλος της θητείας μας, το φθινόπωρο του 2019. Και εμείς μέχρι τότε θα αντέξουμε. Μακάρι να αντέξουν μέχρι τότε και αυτοί που τώρα μας πολεμάνε”.
Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι “τα σενάρια της παρένθεσης και των οικουμενικών κυβερνήσεων καλό θα είναι να τα ξεχάσουν” και πρόσθεσε ότι η ίδια συζήτηση είχε τεθεί και στο διάστημα της επτάμηνης διαπραγμάτευσης. ταυτόχρονα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζοντας ότι “αν υπάρχει κρίση αστάθειας στο πολιτικό σύστημα βρίσκεται απέναντι, δεν βρίσκεται εδώ”, ενώ έκανε λόγο για αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων”, αλλά και μια “αξιωματική αντιπολίτευση που τρεις μήνες τώρα ούτε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού δεν μπορεί να κάνει και επιδίδεται διαρκώς σε μια αδιέξοδη αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική”.
Παράλληλα έστρεψε τα βέλη του και κατά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε ως “ουρά, δεκανίκι μιας παραλυμένης και στρατηγικά αποσταθεροποιημένης δεξιάς που δεν μπορεί να στοιχηθεί ούτε στο ελάχιστο με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία”.
«Και όσο πιο κοντά φτάνουμε στον στόχο μας, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στον στόχο της πρώτης αξιολόγησης, όσο πιο κοντά φτάνουμε να ξεκινήσει η συζήτηση για απομείωση του χρέους, τόσο θα κλονίζονται τα κέντρα της διαπλοκής, που ήταν η πραγματική πηγή εξουσίας στον τόπο» συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στον νέο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, κάνοντας λόγο για «ένα μιντιακό σύστημα που ξεψυχά και βρυχάται. Ξεψυχά γιατί ψηφίστηκε ο νόμος που βάζει τάξη στα ΜΜΕ, και βρυχάται γιατί η Δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνειά τους» και διεμήνυσε ότι «αυτά που ήξεραν ας τα ξεχάσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμβουμε στο έργο της Δικαιοσύνης για να προστατεύσουμε κανένα».
Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση στην τελευταία αξιολόγηση λέγοντας ότι επιτεύχθηκαν «σημαντικά πράγματα σε συνθήκες πολύ δύσκολες». Τόνισε ότι η διαπραγμάτευση έγινε με όρους εκβιαστικούς και ενώ εκκρεμούσε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και υποστήριξε ότι η μάχη που δόθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξουν απώλειες σε ό,τι αφορά την κοινωνική προστασία.
Ο Πρωθυπουργός αποτίμησε ως θετική εξέλιξη το πλαίσιο που συμφωνήθηκε για την προστασία της α’ κατοικίας, αλλά και τη διατήρηση του καθεστώτος για τις 100 δόσεις. Αναφορικά με τα ισοδύναμα που επιλέχθηκαν ώστε να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση σημείωσε ότι ήταν «η καλύτερη δυνατή λύση», που όμως από πολλούς και από τα ΜΜΕ παρουσιάζεται ως αρνητική εξέλιξη.
Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «έχουμε μπροστά μας δρόμο δύσκολο … που είναι ακόμη ανηφορικός», όμως επισήμανε ότι «δεν είναι σε καμία περίπτωση και δρόμος καταστροφής όπως προσπαθούν να τον παρουσιάσουν όσοι έχουν λόγους να επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με αυτήν την κυβέρνηση».
Σχετικά με τις συντάξεις ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα ώστε να διασφαλιστούν οι συντάξεις χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές, ενώ όπως είπε “την ίδια στιγμή θα επιχειρήσουμε να βγάλουμε και τα κάστανα από τη φωτιά”.
“Για πρώτη φορά θα επιχειρήσουμε να πιάσουμε το στόχο της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου όχι με οριζόντιες περικοπές αλλά με τον εξορθολογισμό του συστήματος”, τόνισε, προσθέτοντας ότι “την ίδια στιγμή θα επιχειρήσουμε να καταστήσουμε το σύστημα ξανά βιώσιμο προτείνοντας ένα συνολικά νέο σύστημα το οποίο αποτελεί το γενικό ισοδύναμο των μνημονιακών μέτρων”.