Προσπάθεια η κυβερνητική πλειοψηφία να στηρίξει σύσσωμη το νέο πακέτο προαπαιτούμενων καθώς και την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό ξεκινά από την Τρίτη το Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και άλλα κυβερνητικά στελέχη να επιδίδονται σε αλλεπάλληλα «μασάζ», αρχής γενομένης από την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός επιδιώκει την κατάθεση και ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου επίσης εντός του Δεκεμβρίου, εκτός και αν ο κοινωνικός διάλογος προκαλέσει την μετάθεση του νομοσχεδίου για τις αρχές του 2016. Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του in.gr, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με ταχύτητα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Η κυβέρνηση γνωρίζει, όμως, πως η ψήφιση των μέτρων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και δεδομένης της άρνησης της αντιπολίτευσης να παρέχει συναίνεση, το βάρος πέφτει στους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Το πώς θα επιτευχθεί η συναίνεση των κυβερνητικών βουλευτών, βέβαια, είναι ένα ζήτημα, και αυτό αναμένεται να προσπαθήσει να «απαντήσει» ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα μιλήσει και θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση της ΚΟ.
Πληροφορίες θέλουν το Μαξίμου να θεωρεί ότι το νέο πακέτο με προαπαιτούμενα παρά τις δυσκολίες πιθανότατα θα «περάσει» με κυβερνητική πλειοψηφία από την Βουλή. Εντούτοις, αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει για το ασφαλιστικό καθώς με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις υπάρχουν περί τους επτά βουλευτές (τρεις από την ομάδα των «53», τρεις ΠΑΣΟΚογενείς και ένας των ΑΝΕΛ) για τους οποίους εκφράζονται φόβοι για την τελική τους στάση.
Το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να γίνει μια χαρτογράφηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ και να σταλεί το μήνυμα ότι «όποιος δεν μπορεί να ψηφίσει το ασφαλιστικό να παραδώσει την έδρα του πριν το ν/σ έρθει στη Βουλή», όπως έπραξε προ ημερών και ο Γαβριήλ Σακελαρίδης με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων.
Ενδεικτικό των «κινήτρων» που η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει προκειμένου να «πείσει» τους βουλευτές είναι η διαβεβαίωσε ότι αμέσως μετά από τις δύσκολες αυτές διαδικασίες, αρχές του 2016, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
Τη Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής των «53» Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο 26ο ετήσιο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» περιέγραψε τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα και έθεσε ξεκάθαρα το θέμα. Όπως είπε προηγείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ακολουθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μετά η συζήτηση για το χρέος. Όταν ολοκληρωθούν τα παραπάνω η κυβέρνηση θα παρουσιάσει, τον προσεχή Μάρτιο, «το αναπτυξιακό σχέδιο».
Κάτι ανάλογο είπε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, και ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στο κουαρτέτο των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο σημειώνοντας ότι «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα οδηγήσει και στην συζήτηση για το δημόσιο χρέος». Ωστόσο, για να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση «θα πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την πρότασή της για το ασφαλιστικό και το φορολογικό» κατέληξε ο κ. Κοστέλο.
Επιστρέφοντας από το Παρίσι την Τρίτη ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών τους αφού, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, «η χώρα είναι στην τελική ευθεία για την έξοδο από την κρίση και τη μακροχρόνια λιτότητα».