«Ιστορική μέρα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» η σημερινή

Για «ιστορική μέρα στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ» έκανε λόγο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εισερχόμενος στην Σύνοδο με τους «28» για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για «νέα αρχή» στην τουρκική ενταξιακή διαδικασία, τονίζοντας ότι «μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας, τις παγκόσμιες προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, όπως και τις περιφερειακές γεωπολιτικές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, περιλαμβανομένου ζητημάτων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό».  Είμαι ευγνώμων προς όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα» είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός πριν προσέλθει στις εργασίες της συνόδου.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και την Τουρκία αναμένεται να επιβεβαιωθεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στις τουρκικές αρχές ως συμβολή για την υποδοχή των Σύρων προσφύγων (2,2 εκατ. Σύροι βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια). Στόχος των Ευρωπαίων είναι να ανασχεθεί το κύμα των προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη, η ενότητα της οποίας έχει κλονιστεί εξαιτίας της πίεσης που έχουν δημιουργήσει οι ροές τους.

Ανάμεσα στα άλλα οφέλη που προσδοκά να αποσπάσει η Τουρκία είναι μια δέσμευση περί του ότι θα δοθεί ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν και αυτό προϋποθέτει να πειστούν οι χώρες που δεν θέλουν η Τουρκία να μπει στην Ε.Ε., αλλά και η Κύπρος.

Πηγές: in.gr, naftemporiki.gr