Reuters: Άφθονο χρήμα και ενταξιακά κεφάλαια προσφέρουν οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα

Τα μέγιστα δυνατά ανταλλάγματα «παζαρεύει» η Άγκυρα με την ΕΕ προκειμένου να συμβάλλει στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και ως ένα βαθμό φαίνεται να πετυχαίνει το στόχο της. Σύμφωνα με προσχέδιο απόφασης που το Reuters έδωσε στη δημοσιότητα, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να προσφέρουν και χρήματα και ενταξιακή «αναθέρμανση» στην Τουρκία

«Οι δυο πλευρές, όπως συμφωνήθηκε και με άμεση ισχύ, θα ενισχύσουν την ενεργή συνεργασία τους για τους μετανάστες που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία, αποτρέποντας τα ταξίδια τους στην Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των εδραιωμένων διμερών προβλέψεων επανεισδοχής και ταχείας επιστροφής μεταναστών που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία στις χώρες προέλευσής τους», αναφέρει το προσχέδιο.

Ως αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει αρχική βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ για να διαχειριστεί τους πρόσφυγες στο έδαφός της. Το ποσό μπορεί να προσαρμοστεί αργότερα, αναλόγως των εξελίξεων, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων.

Σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters η Ευρωπαϊκή Ένωση υπόσχεται ν’ ανοίξει τον Δεκέμβριο το επόμενο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και να προετοιμάσει και άλλα κεφάλαια που θα συζητηθούν το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, οι ηγέτες της ΕΕ και η Τουρκία συμφωνούν πως πρέπει να αναζωογονηθεί η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και πως η ΕΕ και η Τουρκία συμφωνούν να πραγματοποιούν συνόδους δυο φορές ετησίως με «την κατάλληλη μορφή».

Επίσης, η ΕΕ στοχεύει σε άρση των απαιτήσεων για βίζα για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα πληροί συγκεκριμένα κριτήρια που καθορίζονται σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, σημειώνει το προσχέδιο συμπερασμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μερική απελευθέρωση της βίζας θα αφορά αρχικά τους φοιτητές και τους επιχειρηματίες.

Το Reuters σημειώνει πάντως ότι το προσχέδιο συμπερασμάτων μπορεί να αλλάξει.

Εντούτοις, το γεγονός ότι η Άγκυρα ζητά μεγάλα ανταλλάγματα για να προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες επισημαίνεται σε μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος  της βρετανικής εφημερίδας Guardian: «Η ΕΕ επιχειρεί να αγοράσει την τουρκική βοήθεια με τους πρόσφυγες σε αμφιλεγόμενη Σύνοδο», Στο ρεπορτάζ περιλαμβάνει και δήλωση πρεσβευτή μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας: «Το ποσό που προσφέρουμε είναι γελοίο. Έχουμε γονατίσει και παρακαλάμε τους Τούρκους να κλείσουν τα σύνορά τους».

Στο προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας γίνεται αναφορά και από τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, στου οποίου το άρθρο σημειώνεται ότι το προσχέδιο παραβιάζει κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας, καθώς προβαίνει σε ονομαστική αναφορά για «ξεπάγωμα» πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, το 2009. Κατά τον «Φιλελεύθερο», τα κεφάλαια εκείνα της ενταξιακής διαδικασίας που οι Βρυξέλλες εμφανίζονται έτοιμες να «ξεπαγώσουν» είναι κεφάλαια που η Λευκωσία δεν μπορεί να στηρίξει καθώς αν το έπραττε θα υπέσκαπτε όλη την στάση που έχει τηρηθεί από Κύπρο και Ελλάδα στο συγκεκριμένο θέμα επί δεκαετίες.

Σύμφωνα, πάντα, με το ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας το προσχέδιο «καλωσορίζει τη συμφωνία της Τουρκίας-Επιτροπής να ολοκληρώσουν την προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων 15 (Ενέργεια), 23 (Θεμελιώδη Δικαιώματα), 24 (Δικαιοσύνη), 26 (Παιδεία-Πολιτισμός) και 31 (Εξωτερική Πολιτική)».
Την ίδια ώρα, η κοινή δήλωση επαναλαμβάνει, βέβαια, ότι η προπαρασκευαστική εργασία για «ξεπάγωμα» των πέντε κεφαλαίων «δεν προκαταλαμβάνει τη θέση των κρατών-μελών».

Ενδεχόμενη προσυπογραφή ενός τέτοιου πλαισίου δήλωσης εκ μέρους της Λευκωσίας θα ισοδυναμούσε με αυτοαναίρεση της απόφασης για μπλοκάρισμα των εν λόγω κεφαλαίων, καθώς είναι τουλάχιστον αντιφατικό από τη μια να «καλωσορίζεις» την προπαρασκευαστική εργασία για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων και από την άλλη να ασκείς βέτο στην προώθησή τους.

 

Πηγές: tovima.gr, euro2day.gr, imerisia.gr, naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ