Διακομματικές για ασφαλιστικό και Σύνταγμα σκέφτεται να προτείνει ο Α. Τσίπρας στους Αρχηγούς

Τη συγκρότηση διακομματικών επιτροπών για τα ζητήματα του ασφαλιστικού και της συνταγματικής αναθεώρησης αναμένεται να προτείνει ο Πρωθυπουργός στους Πολιτικούς Αρχηγούς, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις επιφυλάξεις τους για τις προθέσεις του αλλά και για την χρησιμότητα τελικά της όλης αυτής διαδικασίας στην παρούσα φάση και υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Η σύσκεψη των  Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προγραμματίστηκε για τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Προεδρικό Μέγαρο με την ατζέντα να αφορά το προσφυγικό, τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, το Ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση..

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης να τεθεί επικεφαλής στη διακομματική για το ασφαλιστικό, η οποία θα έχει ως έργο να μελετήσει τις προτάσεις όλων των πλευρών και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου να βγάλει ένα πόρισμα που θα γίνει δεκτό από τα κόμματα προκειμένου η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας θα προτείνει η διακομματική που θα συγκροτηθεί να έχει ορίζοντα τον Φεβρουάριο του 2016 και επικεφαλής έναν συνταγματολόγο κύρους, όπως αναφέρει το in.gr.

«Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει καταρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό» ανάφερε το πρωθυπουργικό γραφείο για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας με με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας κ. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ κ. Γεννηματά, του Ποταμιού κ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντη, καλώντας τους επισήμως στο συμβούλιο των αρχηγών.

Το κλίμα που επικράτησε στα τηλεφωνήματα, όσο και οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά την επικοινωνία που είχαν με τον πρωθυπουργό, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.