Μογκερίνι: Μόνος δρόμος η ενότητα της ΕΕ απέναντι στην τρομοκρατία

Έκκληση για ενότητα απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας απηύθυνε από τις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η Φ.Μογκερίνι κάλεσε τους Ευρωπαίους να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να μοιραστούν πληροφορίες, να αποκτήσουν κοινή πολιτική ατζέντα και να κάνουν προσπάθειες σύγκλισης σε διπλωματικό, οικονομικό, ακόμα και στρατιωτικό επίπεδο απέναντι στην τρομοκρατική απειλή.

Όπως σημειώνει το in.gr, ερωτηθείσα για την έκκληση του Φρανσουά Ολάντ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η Συνθήκη της ΕΕ, η Φ.Μογκερίνι είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί αύριο, Τρίτη στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια συνεδρίασης των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Η κ. Μογκερίνι σημείωσε ότι αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με τον γάλλο Υπουργό Άμυνας, ωστόσο σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για συγκεκριμένες προτάσεις.

Παράλληλα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία. Όπως υπογράμμισε η Φ. Μογκερίνι, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν σε τρία σημεία όσον αφορά τη Συρία. Πρώτον, ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί η πολιτική μετάβαση στη χώρα, δεύτερον ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και τρίτον ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, ούτως ώστε να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες της Συρίας.

Η Φ.Μογκερίνι ανέφερε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στη Βηρυτό, στην Αίγυπτο, στην Τουρκία, στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή.

«Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να εργαστούμε επειγόντως και να είμαστε ενωμένοι για να επιλύσουμε τη βασική κρίση που βρίσκεται πίσω από τις τρομοκρατικές απειλές που αντιμετωπίζουμε και ειδικότερα την κρίση στη Συρία», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «η τρομοκρατία είναι μια παγκόσμια απειλή και χρειάζεται παγκόσμια απάντηση για την αντιμετώπισή της».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, οι Υπουργοί Εξωτερικών επεσήμαναν την σημασία συνεργασίας με την Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία. Όπως είπε η Φ.Μογκερίνι η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία έχει ευρύτερη πολιτική διάσταση και δεν αφορά μόνο τη διαχείριση των μεταναστευτικών κρίσεων.

Υπενθύμισε ότι συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στη Βιέννη και ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί σε υπουργικό επίπεδο, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι συζητήθηκαν τρία θέματα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων:

1. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να φροντίσει για την ειρήνη στην περιοχή και την προώθηση της λύσης των δύο κρατών, καθώς και την ανάγκη να μεσολαβεί ως ειλικρινής διαμεσολαβητής ανάμεσα στους Παλαιστινίους και το Ισραήλ.

2. Η κρίση στη Συρία με τους υπουργούς να ενημερώνονται για τις συζητήσεις στη Βιέννη. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως υπάρξει ειρήνη στη Συρία. «Συζητήσαμε μετά επί πολλές ώρες το προσφυγικό ζήτημα και την ανάγκη να υπάρξει μία κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρώπης που να διασφαλίζει και την εφαρμογή των διεθνών νόμων και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αξιών και κεκτημένων».

3. Ο ρόλος κρατών όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία στο προσφυγικό.