Προσπάθεια εξαγωγής τζιχαντιστών στα Βαλκάνια

Για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, αλλά και το ενδεχόμενο να υπάρχουν στην Ελλάδα τζιχαντιστές αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Με αφορμή το γεγονός ότι ένας από τους τρομοκράτες του Παρισιού είχε διέλθει τον Οκτώβριο από τη Λέρο ο κ. Καμμένος υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ μιας “βάσης δεδομένων ώστε να υπάρχουν πληροφορίες γι΄αυτούς οι οποίοι μπορεί να αποτελούν εξτρεμιστικά στοιχεία”.

“Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της. Κάνει παραπάνω απ΄ό,τι μπορεί η Ελλάδα. Οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί στο ανατολικό Αιγαίο έχουν υπερβεί εαυτόν”, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε ότι “εδώ γίνεται σωστή δουλειά. Από εκεί και πέρα το θέμα αυτό δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό. Είναι θέμα ευρωπαϊκό, είναι θέμα του ΝΑΤΟ, είναι θέμα της παγκόσμιας κοινότητας”.

Αν και σημείωσε ότι οι περισσότεροι από τους τρομοκράτες του Παρισιού “ήταν κάτοικοι χωρών της Ε.Ε., δεν περάσαν από την Ελλάδα”, επισήμανε πως “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προσπαθούν αρκετοί να περάσουν και μέσα από τα σύνορα της Ελλάδας”. Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να δημιουργούνται πυρήνες τζιχαντιστών στη χώρα ή να έρχονται τέτοια πρόσωπα με τους πρόσφυγες και να μένουν στη χώρα, απάντησε ότι “υπάρχουν και από πιο πριν. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι γίνεται μια προσπάθεια εξαγωγής των τζιχαντιστών στα Βαλκάνια”.

Κληθείς να απαντήσει για το εάν υπάρχουν τώρα στην Ελλάδα τζιχαντιστές ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι “οι ελληνικές αρχές κάνουν το καθήκον τους πολύ παραπάνω απ’ ό,τι γνωρίζουμε. Δεν είναι θέμα του υπουργείου Άμυνας. Αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εδώ επειδή είναι μια μικρή χώρα έχουμε γνώση του τι γίνεται και αντιμετωπίζουμε έγκαιρα τα θέματα που δημιουργούνται”.

Πάντως ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας σε χερσαίες επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας και τόνισε ότι η χώρα μας έχει πολύτιμο ρόλο ως εγγυήτρια σταθερότητας στην περιοχή παρά ως μέρος των δυνάμεων. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι μόνη λύση είναι “η Τουρκία να δημιουργήσει εκείνα τα hotspots όπου θα γίνεται το ξεκαθάρισμα ποιοι είναι οι πραγματικοί πρόσφυγες και ποιοι δεν είναι και να φεύγουν κατευθείαν από την Τουρκία και να πηγαίνουν με τα αεροπλάνα στις χώρες που έχουν δεχθεί να τους αποδεχθούν”.

Πηγή: ΑΝΤ1