Η Ευρώπη θα καταστραφεί εάν δεν ελέγξει τα σύνορά της

Σαφή προειδοποίηση ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να καταστραφεί αν δεν καταφέρει να ελέγξει τα σύνορά της απηύθυνε σήμερα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε. είναι απαραίτητος όρος για να περιφρουρηθεί η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων εντός της συνθήκης Σένγκεν.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε εκτενώς στο προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας την ανάγκη η Ευρώπη να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων. «Εάν η Ευρώπη δεν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα και να αποκτήσει έναν σχετικό έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων, η Ευρώπη της ελεύθερης μετακίνησης και των ανοικτών συνόρων θα καταστραφεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες που αποτυπώθηκαν χθες περί της ανάγκης έκδοσης νέων αξιόγραφων του γερμανικού δημοσίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλευσης έως και ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο φέτος στη χώρα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ παρουσιάστηκε καθησυχαστικός και ψύχραιμος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να επιτύχουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό χωρίς να εκδοθεί νέο χρέος το 2016 με βάση τα σημερινά δεδομένα».

Πάντως ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι ο μεγάλος αριθμών των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στη χώρα, θα αποτελέσει μια πρόκληση για τη Γερμανία από δημοσιονομική άποψη, κυρίως το 2016.