Συμπάσχουμε στον πόνο των Ποντίων, αλλά δεν είναι γενοκτονία

Αίσθηση προκαλεί η νέα δήλωση του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι “έκανα τη δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων, κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό σε τίποτα δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια”.

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να επιβάλει τις προσωπικές του απόψεις ως κρατική πολιτική και ότι η κρατική πολιτική αναγνωρίζει ημέρα γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Ο κ. Φίλης επέμεινε ωστόσο ότι “αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα. επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση όσο αιματηρή και αν είναι και άλλο πράγματα η γενοκτονία”.

Ερωτηθείς γιατί αισθάνεται την ανάγκη να κάνει αυτή τη διάκριση, απάντησε; “Πιστεύω ότι υπάρχει μια υποβάθμιση της γενοκτονίας όταν ειδικά όχι μόνο η Ελλάδα και άλλες χώρες ονομάζουν τα φαινόμενα της εθνοκάθαρσης, γενοκτονία”.