Ο... "φίλος" με τις "σκληρές αποφάσεις"

“Ξενυχτισμένους” θα βρει τόσο τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και το κορυφαίο κυβερνητικό επιτελείο, ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος φθάνει σήμερα στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και κορυφαίους Υπουργούς, όπως τους Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και Νίκο Παππά, και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσκαλώτο αλλά και την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, με αντικείμενο τα «αγκάθια» της αξιολόγησης.

Για τις 5.30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ, μια ώρα αργότερα αναμένεται να συναντηθεί ο επίτροπος με τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Βήματος” η κυβέρνηση θα ζητήσει από τον επίτροπο πολιτική λύση για τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια, ώστε το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να μην πέσει κάτω από τις 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για το ζευγάρι.

Επιπλέον, θα τονίσει στον Επίτροπο την ανάγκη αποσύνδεσης της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πάνω σε αυτό το ρεπορτάζ αναφέρει ότι “στο πλευρό της Αθήνας βρίσκονται ο Μάριο Ντράγκι (EKT) και η Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ) αλλά αντιδρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ουσιαστικά ελέγχει το Eurogroup”.

Αύριο ο Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο (10.30 πμ, στο υπουργείο) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ο επίτροπος θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και τον Υφυπουργό Αλέξανδρο Χαρίτση και αμέσως μετά θα επισκεφθούν μαζί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του οποίου συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο Επίτροπος Μοσκοβισί έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σταθερά και σθεναρά από την πρώτη στιγμή της θητείας του. Οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του έχουν ένα και μόνο στόχο: να σημειωθεί άμεσα πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα» δήλωσε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης με αφορμή την επίσκεψη.

Πάντως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επέμεινε, σε συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο, στις Βρυξέλλες, ότι υπάρχουν «σκληρές αποφάσεις» οι οποίες πρέπει να ληφθούν «ως το τέλος της χρονιάς» από την κυβέρνηση της Ελλάδας και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της. «Υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Πηγή: tovima.gr, ΑΠΕ