Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Με τη σημερινή αναμενόμενη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η κυβέρνηση ξεπερνά έναν δύσκολο σκόπελο στην προσπάθεια για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και ετοιμάζεται για τις επόμενες δύσκολες μάχες της άλλης εβδομάδας, σε πολλαπλά μάλιστα μέτωπα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, εν αναμονή του Επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί την Τρίτη και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς την Πέμπτη στην Αθήνα, επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί στην ώρα της και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η υλοποίηση μιας σειράς δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς που θα ανάψει το «πράσινο φως» στους εταίρους.

Η εντολή του Πρωθυπουργού προς τους Υπουργούς του είναι ρητή: «Τελειώστε τώρα με τις εκκρεμότητες», γνωρίζοντας πως δεν είναι λίγοι αυτοί από τους «εταίρους» μας που… καιροφυλακτούν, προσδοκώντας στην αθέτηση των υποσχέσεών μας, όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day.

Στην προσπάθειά της αυτή, πάντως, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και πολλά «αγκάθια», με την άμεση τακτοποίησή τους να αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Στην κορυφή της σχετικής λίστας «φιγουράρουν» τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν την αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα «κόκκινα δάνεια» των υπερχρεωμένων νοικοκυριών , η εξίσωση των οποίων ακόμα δεν έχει επιλυθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Για την εκπαίδευση, οι εταίροι έχουν ξεκόψει κάθε σκέψη επιβολής κλιμακωτού ΦΠΑ, όπως ήταν η αρχική σκέψη της κυβέρνησης, η οποία εξετάζει μια σειρά εναλλακτικών επιλογών, που μπαίνουν και βγαίνουν από το τραπέζι των συζητήσεων. Ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ρίχνει το μπαλάκι στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όμως αυτός ακόμα δεν έχει καταλήξει στην τελική του πρόταση που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα.

Το Μαξίμου πάντως δεν επιβεβαιώνει τις διαρροές που έχουν γίνει έως τώρα για την επιβολή 23% στο βόειο κρέας, τα τέλη κυκλοφορίας, τα καπνικά προϊόντα και τα αλκοολούχα ποτά και, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «γίνεται μια σοβαρή επεξεργασία για το μείγμα των ισοδυνάμων, το οποίο θα είναι κοστολογημένο, ώστε να μπορεί να σταθεί στη διαπραγμάτευση».

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν ότι η λύση θα έρθει πιθανότατα σε πολιτικό επίπεδο, ίσως στο προσεχές Eurogroup ή ακόμα και με την προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ιδίως αν οι υπόλοιπες εκκρεμότητες διευθετηθούν σε συνεννόηση των δύο πλευρών.

Κρίσιμο νομοσχέδιο

Τα συναρμόδια υπουργεία υπέγραψαν χθες την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία τακτοποιείται το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, ενώ ακόμα σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία του θέματος του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, οι δικαιούχοι του οποίου φαίνεται πως θα είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, μάλλον την Πέμπτη, θα γίνει στη Βουλή η ψηφοφορία και για το κρίσιμο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση. Και πάλι, όπως όλα δείχνουν, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα βρεθεί να τα ψηφίζει μόνη της, καθώς επί της αρχής τουλάχιστον, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προβλέπεται να καταψηφίσουν. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αφήνουν, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν θετικά σε κάποιο ή κάποια άρθρα του νομοσχεδίου, όπως δηλαδή λειτούργησαν και στην προηγούμενη ψηφοφορία με τα αντίστοιχα μνημονιακά μέτρα.

Μίνι κρίση

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και για τη δραματική διάσταση που έχει λάβει το προσφυγικό, το οποίο θα συζητήσει εκτενώς ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μάρτιν Σουλτς σε ένα ή δύο ακριτικά νησιά που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα. Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά το ζήτημα, για το οποίο επέλεξε να μιλήσει χθες στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου της ΝΔ.

Και μέσα σε όλα αυτά, ενδοκυβερνητική «μίνι» κρίση ξέσπασε χθες με αφορμή την φημολογούμενη φορολόγηση της ελληνικής μπύρας, με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο (μέσω twitter) να διαφωνεί με αυτό και να αφήνει αιχμές κατά του υπουργείου Οικονομικών.

Παρέμβαση στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρη Κυριτσάκη έκανε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υψηλόβαθμο στέλεχος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ με αιχμή πόρισμα του 2014 όπου καταγράφονται οι πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που ακολουθούν οι πολυεθνικές της μπύρας στη χώρα μας, έναντι των εγχώριων μικρών ζυθοποιείων.