«Κατεπείγουσα»... ανακεφαλαιοποίηση

Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής με τους εισηγητές των κομμάτων, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με το οποίο επικαιροποιούνται οι σχετικές διατάξεις του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ παράλληλα εισάγονται νέες ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου ως μηχανισμού ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 11.30 σήμερα θα αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με την ΕΚΤ να ανακοινώνει τα αποτελέσματα της Εξέτασης Ποιότητας Ενεργητικού (Asset Quality Reviews – AQRs), των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σύνολο των κεφαλαίων, βασικό και ακραίο σενάριο, τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες έχει η Eurobank (2,2 δισ. ευρώ) και έπεται η Alpha Bank (2,5 – 2,6 δισ. ευρώ). Όσον αφορά το βασικό σενάριο οι μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες τις έχει η Alpha και ακολουθεί η Eurobank.

Στόχος πάντως η ανακεφαλαιοποίηση να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, προκειμένου να αποφευχθεί πλήρως το ενδεχόμενο bail in και φυσικά η μάλλον τρομακτική πιθανότητα «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Όπως υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η τελική απόφαση για το μερίδιο που μπορεί να διαθέτει το Δημόσιο σε μία τράπεζα θα λαμβάνεται από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης, ενώ διευκρίνισε ότι σήμερα θα υπάρξει αντίστοιχη ανακοίνωση, πιθανώς μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά το θέμα.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει κάνουν λόγο για η πρόθεση είναι να υπάρχει μία αναλογία μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου 50% – 50% για την κάλυψη του «ακραίου» σεναρίου, κάτι που θα οριστεί με την υπουργική απόφαση – εντείνει την αβεβαιότητα. Γενικότερα η παράταση της αβεβαιότητας που δημιουργεί το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στις αυξήσεις θεωρείται ένας παράγοντας που δυσχεραίνει τις αυξήσεις κεφαλαίων, καθώς οι ξένοι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα ποσοστά που θα ελέγχει το κράτος. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους υπάρχουν πληροφορίες ότι μέχρι την Κυριακή θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει τα ποσοστά.

Πηγή: ΑΠΕ, newmoney.gr