«Δεν μπορεί να υπάρξει πιο λογική θέση, σε μία συζήτηση, από το ‘’ανοίξτε τον Εβρο”» δήλωσε ο Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλας, τονίζοντας ότι είναι και δική του προσωπική θέση, σε θεωρητικό επίπεδο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού στην ΕΡΤ, συζητείται στην κυβέρνηση στο πλαίσιο των εναλλακτικών λύσεων.
Σε αυτή τη φάση όμως, όπως υπογράμμισε, για καθαρά «τεχνικούς» λόγους, δεν γίνεται.
Ο Υπουργός άσκησε κριτική στη στάση της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα γιατί όπως είπε «έβλεπε τον πόλεμο να ξεκινάει». Η Ελλάδα δεσμεύτηκε στη μίνι Σύνοδο Κορυφής για τη δημιουργία των hot spots που είναι τα σημεία ταυτοποίησης και πιστοποίησης των προσφύγων καθώς και για 10.000 θέσεις στη Νότια Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και άλλες 10.000 στη Βόρεια Ελλάδα.
Ως την πιο αξιοπρεπή λύση πρόκρινε ο υπουργός την επιδότηση του ενοικίου για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων. Τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας συνδέονται με τη χρηματοδότησης της Ε.Ε. Προσπαθούμε να περάσουμε τα οικονομικά μέτρα ως έκτακτο γεγονός και όχι στη ρουτίνα της χρηματοδότησης.
Ο Γ. Μουζάλας επέκρινε μια διφορούμενη στάση εκ μέρους ορισμένων που την ίδια ώρα που φέρονται με αλληλεγγύη, ταυτόχρονα φωνάζουν για το Γαλάτσι.
Πρόσθεσε ότι δεν θα σταματήσουν οι προσφυγικές ροές όσο υπάρχει ο πόλεμος και εξήγησε ότι το πρόβλημα ελέγχου των ροών δεν γίνεται μέσω της Ελλάδας αλλά μέσω της Τουρκίας.
Αναφέρθηκε επίσης στην εγκληματική δράση των δουλεμπόρων και εξήρε την αλληλεγγύη κατοίκων και εθελοντών στη Μυτιλήνη καθώς και τη μεγάλη προσφορά του λιμενικού σώματος στις διασώσεις των προσφύγων.
Ατράνταχτο το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για ελάφρυνση των δημοσιονομικών την ώρα που η χώρα δέχεται το κύριο βάρος του προσφυγικού ως πύλη εισόδου.
«Ένα νησί όπως η Μυτιλήνη, η Σάμος ή η Χίος που έχει επωμιστεί τόσο μεγάλο βάρος και έχει επιδείξει τόση αλληλεγγύη. Δεν θα έπρεπε αυτό το νησί να μην μπει στο ΦΠΑ του 23%;» έθεσε το ερώτημα ο υπουργός σχολιάζοντας τις αργές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν την Ευρώπη ωστόσο όπως ο ίδιος σχολίασε είναι ένα θέμα «που υπάρχει στο τραπέζι».
Πηγή: protothema.gr