Την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη ώστε η Περιφέρεια Αττικής, ως ο κύριος χώρος υποδοχής προσφύγων, να έχει τον κύριο λόγο στην διαχείριση της κρίσης και να διαθέτει η ίδια τους αντίστοιχους πόρους, ζήτησε η Ρένα Δούρου την Πέμπτη.
Όπως είπε, είναι αναγκαίο να προετοιμαστεί μια νομοθετική ρύθμιση και μια μεταρρύθμιση του καλλικρατικού πλαισίου, προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής ως ο κύριος χώρος υποδοχής των προσφύγων να έχει τον εποπτικό και συντονιστικό ρόλο που χρειάζεται καθώς και να συμβάλλει αποτελεσματικά, στο σχεδιασμό, τον καταμερισμό και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών που αφορούν τη χωρική της αρμοδιότητα.
Επιβάλλεται, κατά την ίδια:
- σοβαρή νομοθετική ρύθμιση, στη βάση μελετών, η οποία θα διευκολύνει τη δράση των περιφερειών γενικά και της Αττικής ειδικότερα, στη διαχείριση του θέματος. Η τροπολογία που είχε καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών, είναι μια αρχική βάση, πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομηθεί η νέα, πλήρης νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει συνολικά το θέμα. Πρόκειται για την απαραίτητη προϋπόθεση που θα εκμηδενίζει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις αποτελεσματικής δράσης της Περιφέρειας.
- να προχωρήσουν άμεσα σε συνεργασία με την κυβέρνηση εκείνες οι απαραίτητες αλλαγές του Καλλικράτη σχετικά με τις αρμοδιότητες της ΤΑ προκειμένου αυτή να εξοπλιστεί με τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία αντιμετώπισης του προβλήματος.
- οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από τη μεταβίβαση των ανάλογων πόρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών. Μία κρίσιμη προϋπόθεση που δεν πρέπει να παραβλέπεται.
Να προχωρήσει η κατασκευή του τζαμιού
Η κ. Δούρου αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνδυάζοντάς το με τους χώρους λατρείας των μεταναστών.
«Χρειαζόμαστε πλέον ένα τζαμί στην Αττική, προκειμένου να επιτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι μουσουλμάνοι, όπως χρειαζόμαστε και νεκροταφεία για μουσουλμάνους και εβραίους. Και αυτό όχι μόνο για λόγους στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σχετίζονται με τη δυνατότητα εκπλήρωσης θρησκευτικών καθηκόντων και το δικαίωμα στη θρησκευτική ταφή. Αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Διότι η σημερινή κατάσταση, με τους διάσπαρτους, ιδιωτικούς χώρους προσευχής των Μουσουλμάνων, δεν πληροί τις προϋποθέσεις αποτροπής δημιουργίας πυρήνων σε ένα λεκανοπέδιο περίπου 4 εκατομμυρίων κατοίκων. Αντιθέτως η ύπαρξη λατρευτικών χώρων διευκολύνει την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό», όπως είπε.