Φρ. Στάινμάγερ: H Ελλάδα χρειάζεται στήριξη από την Ευρώπη για το προσφυγικό

Στην προσφυγική κρίση, τις διμερείς σχέσεις, αλλά και το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα αναφέρθηκε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Φρανς Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια δυνατή στήριξη από την Ευρώπη, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα οδηγηθούμε πουθενά αν ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική με καταμερισμό βαρών.

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε απάντηση στα περί κοινών περιπολιών στο Αιγαίο, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα είναι εκείνη που θα ορίσει πώς θα προστατεύσει τα σύνορά της ως κυρίαρχο κράτος. «Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορά της καθορίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, κυρίως. Αυτά τα σύνορα είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από τα κράτη-μέλη. Αυτά τα σύνορα θα τα προστατεύσουμε μαζί, αλλά το ποια είναι τα σύνορα και ποιος είναι ο τρόπος που θα τα προστατεύσουμε είναι θέμα κυριαρχίας του κάθε κράτους και αυτό το καθορίζουμε εμείς», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Ε.Ε. για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι η καταλληλότερη δύναμη για να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο, διότι γνωρίζει πολύ περισσότερο τι σημαίνει άνθρωπος, τι σημαίνει ανάγκη να προστατεύσουμε τον άνθρωπο, να αναδείξουμε τις αρχές και τις αξίες, με βάση τις οποίες γεννήθηκε η Ευρώπη.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα” και αναφερόμενος για το αν θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο κ. Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι «τώρα είναι πολύ σημαντικό να προσανατολιστούμε στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί. Οι παροχές από το πακέτο διάσωσης μεταβιβάζονται μόλις υπάρξουν οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «τώρα το σημαντικό είναι να εφαρμοστεί το πακέτο μεταρρυθμίσεων με αντοχή και επιμονή και να τονωθεί από όλους μας η εμπιστοσύνη».

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επισήμανε ότι «τώρα και όχι αύριο είναι η στιγμή για την Ελλάδα» να χειριστεί αποφασιστικά τον εκσυγχρονισμό της ζητώντας της να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα το εκτεταμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που «συμφωνήσαμε όλοι ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις και επώδυνους συμβιβασμούς».

Ο κ. Στάϊνμάγερ έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου μαζί με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά με τον οποίο είχε συνομιλίες. Το απόγευμα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον Γερμανό ομόλογό του στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387), όπου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί τελετή αναγόρευσης του υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.