Bild: H Αθήνα άρχισε ξανά τα κόλπα, παίζοντας το παιχνίδι με το χρέος

H Αθήνα άρχισε ξανά τα κόλπα, παίζοντας το γνωστό παιχνίδι με το χρέος της, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild», επικρίνοντας για μία ακόμη φορά την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα. Στο επίμαχο άρθρο η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται για άλλη μία φορά να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Αθηνών και δανειστών είναι δύσκολες αφού οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε με βάση την κρισιμότητα της κατάστασης.

Για την γερμανική εφημερίδα «Bild», αν και η Αθήνα γνωρίζει ότι τα προαπαιτούμενα έχουν άμεση σχέση με την εκταμίευση των χρημάτων της συμφωνίας, ωστόσο, αρνείται εδώ και μήνες να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί, όπως για παράδειγμα τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για την πρώτη κατοικία και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Και η απάντηση των δανειστών είναι να στείλουν ένα μήνυμα, όπως γράφει η «Bild»: «Δεν θα εκταμιεύσουμε τα δύο δισεκατομμύρια που ήταν να δοθούν τον Οκτώβριο. Και μπορεί η χρηματοδότηση, προσωρινά να μπλοκάρεται, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας».

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, τον Δεκέμβριο η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει  1,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ και, αν δεν έχει να τα δώσει, θα αναγκαστεί και πάλι να κηρύξει στάση πληρωμών και να εμφανίζεται ως χρεοκοπημένο κράτος. «Ο Τσίπρας θέλει να χρησιμοποιήσει πάλι τις παλιές μεθόδους του και να μην δώσει τα χρήματα που οφείλει στον ιδιωτικό τομέα και τις επιστροφές φόρων που επίσης οφείλει», σχολιάζει το άρθρο.

aaatsipras

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά πως,  η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει και πολύ διάθεση για μεταρρυθμίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Μέχρι τώρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει περάσει μόλις 18 από τις 49 μεταρρυθμίσεις που έχουν άμεση σχέση με την εκταμίευση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν να μην πραγματοποιηθεί η τελευταία τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group», επισημαίνει η εφημερίδα «Bild».

Τέλος, η γερμανική εφημερίδα, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, γράφει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός τον ικέτεψε να χαλαρώσει την πίεση που ασκεί στην Ελλάδα σε ότι έχει να κάνει με τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Από την πλευρά του ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι “δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Σίγουρα δεν περίμενε αυτό να ακούσει ο Τσίπρας”, γράφει η εφημερίδα.