Θα επιδιώξουμε να μην γίνουν μόνιμες οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην γίνουν μόνιμες οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας που θα πρέπει να δημιουργηθούν, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ ο κ. Μουζάλας τόνισε πως το ζήτημα «είναι θέμα δυναμικής» και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα δεν θα χάσει κάποιες μάχες στην πορεία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε πως στη μίνι-σύνοδο των Βρυξελλών η Ελλάδα κατάφερε να αποκρούσει αξιώσεις των εταίρων για τη δημιουργία ενός «γκέτο» 60.000 ανθρώπων στην Αττική και για συμμετοχή της Frontex στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Επισήμανε πως η κυβέρνηση πέτυχε στον αντίποδα την υλοποίηση της πολιτικής που είχε ήδη συμφωνηθεί, η οποία προβλέπει θέσεις φιλοξενίας σε κέντρα υποδοχής συν 20.000 θέσεις επιδοτούμενων ενοικίων, και διασφάλισε πως η προστασία των συνόρων θα γίνεται μόνο από ελληνικές δυνάμεις.

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως η Αθήνα πέτυχε να συνδέσει τη δημιουργία των θέσεων φιλοξενίας με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε πως οι 30.000 θέσεις σε κέντρα υποδοχής θα είναι δυνατό να δημιουργηθούν έως το τέλος του έτους μόνο εφόσον οι Βρυξέλλες προσφέρουν τους απαραίτητους πόρους, καθώς διαφορετικά αυτό το χρονοδιάγραμμα «δεν είναι ρεαλιστικό».

Ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι οι ακριβείς χώροι όπου θα κατασκευαστούν οι εν λόγω χώροι φιλοξενίας δεν έχουν επιλεγεί και αναζητούνται, όμως τα έργα θα γίνουν σε Αττική και Μακεδονία και επαναβεβαίωσε πως βασικός άξονας της ελληνικής πολιτικής για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι οι πρόσφυγες να καταγράφονται στην Τουρκία και να διαμοιράζονται στην Ε.Ε. απευθείας από εκεί, χωρίς να περάσουν σε ελληνικό έδαφος και παραδέχτηκε ότι ο εν λόγω στόχος είναι «δύσκολος».