Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Μετά από πολύωρη συζήτηση που κύλησε σε υψηλούς τόνους και αφού ο Υπουργός Επικρατείας εισηγήθηκε νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο που αφορά την σύνθεση του ΕΣΡ και στη συνέχεια, μετά από έντονη αντιπαράθεση, δέχτηκε τροποποίηση της, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, και στο σύνολο και στα άρθρα του, το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, με τον τίτλο «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης κ.α. διατάξεις».

Τα άρθρα του νομοσχεδίου 2,3,4,9,11,12, 13,14,16,17,18, 21 έως και 43 και 55 (35 εν συνόλω) ψηφίστηκαν κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που αιτήθηκε η Ν.Δ.  Με διευρυμένη πλειοψηφία – καθώς πλην της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπερψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι – «πέρασαν» τα άρθρα 11, 12, 14 και 16.

Με τα άρθρα 11 και 12 ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία και τους όρους προκήρυξης των αδειών από το ΕΣΡ. Το άρθρο 14 αφορά στους όρους χορηγούμενων αδειών και το άρθρο 16 αφορά στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας συνδεδεμένης με την ΕΡΤ.

Τα υπόλοιπα άρθρα ψηφίστηκαν με 154 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ (απουσίασε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης), ενώ στο άρθρο 21 προστέθηκαν και οι ψήφοι του Ποταμιού. Επίσης, τα άρθρα 41 και 42 έλαβαν μία επιπλέον ψήφο, από αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας (της Κατερίνας Μάρκου από το Ποτάμι).

Ειδικότερα, στην ονομαστική ψηφοφορία:

– Η Ν.Δ. ψήφισε «όχι σε όλα»

– Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 4, 12, 13 και 16.

– Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14 και 16, τα οποία υπερψήφισε.

– Το ΚΚΕ ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 16, 18, 21, 41, 42, 43

– Το Ποτάμι ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14,16 και 21, τα οποία υπερψήφισε. Η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου ψήφισε επίσης τα άρθρα 41 και 42.

– Η Ένωση Κεντρώων ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 2, 11 και 13.

Οι τροποποιήσεις

Η ονομαστική ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα, όμως η διαδικασία καθυστέρησε λόγω αντιπαραθέσεων για τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο κ. Παππάς για το ΕΣΡ.

Σύμφωνα με την αλλαγή αυτή για όσες ανεξάρτητες αρχές δεν έχει γίνει αντικατάσταση των αποχωρούντων μελών εντός της προβλεπόμενης εξάμηνης προθεσμίας και ανασυγκρότηση των αρχών αυτών, αποχωρούν και τα υπηρετούντα μέλη.

Η ρύθμιση αυτή σημαίνει ουσιαστικά στο «ξήλωμα» των μελών του ΕΣΡ των οποίων η θητεία έχει λήξει αλλά παραμένουν στην θέση τους μετά από παράτασή της.

Ένταση και αντεγκλίσεις

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης διατύπωσαν σφοδρές επικρίσεις προς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Σύμφωνα με το Mega, οι βουλευτές έκαναν λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις, για διατάξεις που αντιβαίνουν που αντιβαίνουν το κοινοτικό δίκαιο, χαρακτήρισαν τον κ. Παππά ως υπερυπουργό και καναλάρχη με βάση τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και μίλησαν επίσης για νέα τζάκια που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, αλλά και ένα καθεστώς εκβιασμού των υπαρχόντων μέσων ενημέρωσης.

Σφοδρή είναι και η κριτική εκτός των τειχών, καθώς αντίθετη με το νομοσχέδιο είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Μέσων Ενημέρωσης, μιλώντας για διατάξεις που είναι ασύμβατες με το κοινοτικό δίκαιο και την κοινοτική νομοθεσία και μειώνουν τον πλουραλισμό στην ενημέρωση σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά μέσα.

Ωστόσο, η διατύπωση περί «υπηρετούντων μελών» προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης καθώς θεωρήθηκε ότι δεν είναι σαφές πως αφορά μόνον τα μέλη της Αρχής των οποίων η θητεία έχει λήξει, αλλά και τους υπόλοιπους.

Το θέμα αποσαφηνίστηκε όταν ο Υπουργός Εσωτερικών Γ.Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «παρεξήγηση» ενώ ο Υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς δέχθηκε αναδιατύπωση της διάταξης.

Ο κ. Παππάς έκανε αποδεκτή την πρόταση του Ευ.Βενιζέλου στο θέμα της ονομαστικοποίησης των μετοχών και έτσι το ΕΣΡ θα δύναται να απευθύνεται σε διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες Ορκωτών Λογιστών για την διακρίβωση της τήρησης της σχετικής υποχρέωσης των υποψηφίων.

Επίσης, με άλλη νομοτεχνική βελτίωση προβλέπεται ότι στην περίπτωση μη ικανοποιητικής συμμετοχής υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των προκηρυσσόμενων αδειών, το ΕΣΡ θα δύναται με αιτιολογημένη απόφασή του, να ματαιώσει τον διαγωνισμό και να επαναπροκηρύξει νέο με τον ίδιο ή μικρότερο αριθμό αδειών.

Άλλη μια αλλαγή που επέφερε ο κ. Παππάς είναι ότι θα εξαιρεθούν τελικά από τον υπό ψήφιση νόμο οι υφιστάμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί που ανήκουν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, όπως και στην περίπτωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ θα επιτρέπεται και στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να έχουν δεύτερη απασχόληση μετά από σχετική άδεια.