«Φρένο» στην προσφυγική ροή από νότο προς βορρά προωθεί το σχέδιο Γιουνκέρ

Οι ηγέτες των δέκα χωρών κατά μήκος της κύριας μεταναστευτικής οδού στην Ευρώπη θα κληθούν την Κυριακή να σταματήσουν να επιτρέπουν τη διέλευση ανθρώπων, να παίρνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα οποιουδήποτε εισέρχεται στο έδαφός τους και να αναπτύξουν 400 συνοριοφύλακες στην Σλοβενία. Αυτό προκύπτει από το σχέδιο κειμένου που έχει συντάξει ο επικεφαλής της μίνι Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής Wall Street Journal.  Ο Γιουνκέρ, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, αποσκοπεί στο να προκύψει πρακτική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση.

Οι χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την άφιξη περισσότερων από μισό εκατομμύριο προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία, μέσω της Ελλάδας φέτος. Η Ουγγαρία έχει σηκώσει φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία και εκτρέπει τη ροή μέσω της Σλοβενίας. Η ένταση κλιμακώνεται, τόσο μεταξύ των μεταναστών όσο και μεταξύ των βαλκανικών πρωτευουσών, με αντεγκλήσεις για κακοδιαχείριση της ροής, σημειώνει η WSJ.  Το κλίμα μεταξύ των βαλκανικών χωρών όσον αφορά την προσφυγική κρίση φαίνεται να είναι για μία ακόμη φορά τεταμένο, εκτιμά και η DW σημειώνοντας ότι η συζήτηση περί ανέγερσης φρακτών έχει αρχίσει να αναζωπυρώνεται.

Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η χθεσινοβραδινή δήλωση του Σλοβένου Πρωθυπουργού Μίρο Τσεράρ ότι η προοπτική χτισίματος φράχτη στα σύνορα της Σλοβενίας με την Κροατία δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η μικρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους 2.000.000 κατοίκους βρίσκεται σε δύσκολη θέση από τότε που η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία κι οι πρόσφυγες είναι πλέον αναγκασμένοι να επιχειρούν τη μετάβασή τους στη Γερμανία και την Αυστρία μέσω της Σλοβενίας. Από το προηγούμενο Σάββατο μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής έφτασαν στη χώρα 50.400 πρόσφυγες.

Ακόμη κι ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς δείχνει να μην αποκλείει την ιδέα. “Οι φράχτες θα μπορούσαν να προστατέψουν αποτελεσματικά τα σύνορα” δήλωσε στο αυστριακό ραδιόφωνο. Παράλληλα αναφέρθηκε στον φράχτη που υπάρχει εδώ και χρόνια ανάμεσα στην Τουρκία και τη Βουλγαρία καθώς και σε εκείνους που έχει χτίσει η Ισπανία στη Θέουτα και τη Μελίγια.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προσκάλεσε τους ηγέτες των κύριων χωρών διαμετακόμισης (Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Αυστρία και Ουγγαρία) και των εν δυνάμει μελλοντικών χωρών διαμετακόμισης (Ρουμανία και Βουλγαρία). Η Γερμανία, η κύρια χώρα προορισμού για όλους τους μετανάστες, θα αντιπροσωπευθεί από την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που προσπαθεί να διατηρήσει τη στήριξη της κοινής γνώμης στο εσωτερικό της χώρας της για μία ανθρώπινη πολιτική απέναντι στους μετανάστες, ενώ αντιμετωπίζει όλο και πιο ισχυρές εκκλήσεις από τους τοπικούς και περιφερειακούς πολιτικούς να ανακόψει την εισροή. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλείται η WSJ, ο Γιουνκέρ υπενθυμίζει σε όλους ότι “οι πρόσφυγες πρέπει να αντιμετωπίζονται με έναν ανθρώπινο τρόπο, για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική τραγωδία στην Ευρώπη”, ωστόσο περιλαμβάνει και σαφείς οδηγίες για την επιβράδυνση αν όχι τη διακοπή της ροής εντελώς, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι φράκτες. “Οι ηγέτες δεσμεύονται να αποφύγουν τη διευκόλυνση της μετακίνησης των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα άλλης χώρας της περιοχής χωρίς τη συγκατάθεση αυτής της χώρας. Η πολιτική του να στρέφονται πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες δεν είναι αποδεκτή” αναφέρει το έγγραφο.

Με την έγκριση από τους Ευρωπαίους ηγέτες να εκκρεμεί, το προσχέδιο του Γιουνκέρ  απαιτεί από όλα τις χώρες να παίρνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα και να καταχωρούν όλους τους μετανάστες και να επιστρέφουν όσους δεν πληρούν τα κριτήρια για παροχή ασύλου. Στους μετανάστες που δεν επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο μπορεί να απαγορευθεί η είσοδος στο έδαφος της χώρας, αναφέρει το κείμενο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ, προβλέπονται και πρακτικά μέτρα: τον διορισμό προσώπων επαφής στα γραφεία των ηγετών εντός 24 ωρών για να διευκολυνθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και ο συντονισμός αναφορικά με το πόσοι άνθρωποι αναμένεται να έρθουν. Περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων στην Ελλάδα και η ανάπτυξη 400 συνοριοφυλάκων από άλλες χώρες της Ε.Ε. στην Σλοβενία μέχρι την προσεχή Τετάρτη.