Τη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη σχολιάζει σήμερα ο γαλλικός Τύπος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα. Οι γαλλικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά την κρίση του καλοκαιριού.
Εκτενή ρεπορτάζ σε γαλλικά ΜΜΕ αναφέρονται επίσης στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη των Παρισίων προς την Ελλάδα ενώ τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα η γαλλική εφημερίδα “Liberation” γράφει στο αναλυτικό της ρεπορτάζ ότι ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι βοηθώντας την Ελλάδα είναι σαν να βοηθάμε τη Ευρώπη ενώ εκτός από τις δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ το δημοσίευμα σχολιάζει πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος δεν μιλάει γαλλικά, κοίταζε τον ουρανό και τα παπούτσια του μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Το δημοσίευμα της αριστερής “Liberation” αναλύει τη στενή σχέση που έχουν από το καλοκαίρι και μετά ο Γάλλος Πρόεδρος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό διερωτάται “ο Φρανσουά Ολάντ, ένας μεταρρυθμιστής πρόεδρος που δεν αρέσει στους Γάλλους και ο Αλέξης Τσίπρας, ένας ριζοσπάστης Πρωθυπουργός που ασπάστηκε τον ρεαλισμό, αλλά κατάφερε να επανεκλεγεί είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι στον κόσμο;”, διερωτάται και προσθέτει ότι “μετά την ευρω-κρίση του καλοκαιριού, ο Γάλλος Πρόεδρος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται την Αθήνα μετά τις απειλές για το Grexit”. Παράλληλα η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι Έλληνες στρώνουν τα κόκκινα χαλιά: τα δύο 24ωρα του Ολάντ είναι γεμάτα από τιμές, δείπνο με φόντο την Ακρόπολη, ομιλία στη Βουλή.
Μάλιστα η “Liberation” σημειώνει στο δημοσίευμά της ότι πριν από τον Ολάντ, μόνο ο Ντε Γκόλ, ο Αιζενχάουερ, ο πατέρας Μπους και ο Νικολά Σαρκοζί είχαν αυτή την τύχη και υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σχέση που διατηρούν οι δύο χώρες. Από την πλευρά του γάλλος σύμβουλος σημειώνει ότι είναι ένας σύνδεσμος «εμπιστοσύνης, ο οποίος δημιουργήθηκε στις δύσκολες ώρες».
Η Liberation θυμίζει ότι “όταν είχε φτάσει στο Παρίσι, για πρώτη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ημέρες μετά τη νίκη του στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, πραγματικά δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους Γάλλους σοσιαλιστές και στους ευρωπαίους. Το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα χαροποιούσε μεν τους αριστερούς του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά τρόμαζε και απωθούσε τους υποστηρικτές της realpolitik, όπως ο κ. Ολάντ. Αρνιόταν τα προγράμματα λιτότητας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υποσχόταν αύξηση του κατώτατου μισθού και εθνικοποιήσεις. Ήταν σαν να θύμιζε τι θα μπορούσε να είναι μια «πραγματική» Αριστερά”.
Στις τάξεις των Γάλλων σοσιαλιστών ένα ερώτημα επικρατούσε τον περασμένο χειμώνα. «Μα, ποιος είναι επιτέλους ο Τσίπρας; Ένας σύμμαχος για να ξαναφτιάξουμε την Ευρώπη ή ένας αντίπαλος που θα χρησιμοποιήσει το λαό ενάντια στο σύστημα», όπως το θέτει ένας γάλλος διπλωμάτης.
Η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών στο Προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας πήγε καλά. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ολάντ «είναι πολιτικά ζώα, σμιλεμένοι στα δύσκολα. Δεν δείχνουν τα συναισθήματά τους», αναλύει ένας σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης. “Από την αρχή υπήρχε σεβασμός και από τις δύο πλευρές. Ο κ. Ολάντ και ο κ. Τσίπρας επικοινωνούν θαυμάσια χωρίς να έχουν το ίδιο ιδεολογικό corpus”, αναγνωρίζει ένας κοντινός άνθρωπος του Γάλλου Προέδρου όπως αναφέρει η “Liberation” και προσθέτει ότι “υπάρχει μεγαλύτερη επαφή μεταξύ του k. Τσίπρα και της γαλλικής αριστεράς παρά με τον Ιταλό Πρωθυπουργό , Ματέο Ρέντζι. Και ο Φρανσουά Ολάντ είναι Πρόεδρος της γαλλικής αριστεράς”.
Με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να δημιουργείται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και οι διμερείς σχέσεις να γίνονται πιο χαλαρές. Οι δύο πλευρές συνομιλούν στα γαλλικά και στα ελληνικά, με μεταφραστή, όταν πρόκειται να θέσουν σκληρά θέματα με αριθμούς και τεχνικούς όρους. Αλέξης Τσίπρας και Φρανσουά Ολάντ μιλούν στα αγγλικά μεταξύ τους τις υπόλοιπες στιγμές. Ωστόσο, πολλές φορές η εμπιστοσύνη σπάει μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Όταν ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα για το “Ναι” ή “Οχι” στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, στις αρχές Ιουλίου, ο κ. Ολάντ πέφτει από τα σύννεφα.
Από την πλευρά της η γαλλική εφημεριδά “Le Figaro” επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενώ η Ελλάδα από την πλευρά της θέλει να γοητεύσει τους Γάλλους επενδυτές και σχολιάζει η δεξιά εφημερίδα ότι ο Γάλλος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα με αρκετούς επιχειρηματίες και η κυβέρνηση των Αθηνών θέλει να αδράξει την ευκαιρία και να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτή την επίσκεψη.