Οι NY Times για την Σαββαΐδου

Στο χρονικό της αποπομπής της Κατερίνας Σαββαΐδου από το τιμόνι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αναφέρονται με εκτενές δημοσίευμα οι NY Times, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια αποπομπή που έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία για την Αθήνα: Ακριβώς στο σημείο όπου έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις με τους αξιωματούχους των θεσμών στην Αθήνα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη στιγμή που το ελληνικό κράτος προσπαθεί να ανασυντάξει δυνάμεις, ώστε να συλλέξει περισσότερους φόρους. Πόσο μάλλον, όταν η Ελλάδα είναι «διαβόητα διάτρητη σε ό,τι αφορά το σύστημα συλλογής φόρων, αλλά και γνωστή για τα φαινόμενα φοροδιαφυγής», θέματα που οι δανειστές έχουν απαιτήσει να εκλείψουν.

Ο λόγος που επικαλέστηκε η κυβέρνηση για την απόφασή της να απομακρύνει την κα. Σαββαΐδου ήταν ότι χορήγησε επιπλέον χρόνο σε ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να πληρώσουν τον φόρο από τα διαφημιστικά έσοδα (υπονοώντας ότι ευνοεί καναλάρχες και δρα προνομοιακά υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων), ενώ αντικείμενο έρευνας αποτελεί και η απόφαση επανεξέτασης προστίμου 78 εκατ. ευρώ σε ελληνική εταιρεία.
Το άρθρο των “NY Times” αναφέρει συγκεκριμένα: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη να πει κανείς αν οι δανειστές της Ελλάδας θα δουν αυτή την κίνηση ως μια ανεπιθύμητη πολιτική καταπάτηση αυτού που υποτίθεται πως είναι μια ανεξάρτητη αρχή».

Πηγή: newmoney.gr