Έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ν΄ανοίξει τώρα η συζήτηση για το χρέος
«Δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Πρόεδρος κατά το χαιρετισμό του στο επίσημο δείπνο που του παρέθεσε ο Έλληνας ομόλογός του επισημαίνοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη επίτευξης προόδου όσον αφορά στο ελληνικό χρέος αλλά και τις βαθιές ελληνο-γαλλικές σχέσεις και στο ρόλο της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε τον Φρανσουά Ολάντ για την συμβολή του στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Ιουλίου και για την στήριξη της Γαλλίας, αναφέρθηκε εκτενώς στην δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τον ελληνικό λαό, σημείωσε ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά συμπλήρωσε ότι θα πρέπει και οι εταίροι να προχωρήσουν σε ορισμένες αλλαγές, ενώ αναφέρθηκε και στις αυξημένες προσφυγικές ροές υπογραμμίζοντας το βάρος αλλά και το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά το χρέος ενώ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στραφούν προς την ανάπτυξη. Ιδιαίτερα θερμή ήταν η αναφορά του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς τόνισε ότι με την επιμονή του και το κουράγιο του υπήρξε θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Ολάντ έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον ρόλο του την επομένη του δημοψηφίσματος όταν ένωσε «τις πολιτικές οικογένειες της χώρας» και τους τόνισε τον σύνδεσμό τους με την Ευρώπη. Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό σχολίασε ότι «προτιμώ να είμαι εδώ στην Ελλάδα και να συζητώ με τον Αλέξη Τσίπρα παρά να τον βλέπω στους διαδρόμους των Βρυξελλών».
«Ο Αλέξης Τσίπρας, επεσήμανε, έδειξε και επιμονή και κουράγιο κατά τη διαπραγμάτευση της 13ης Ιουλίου. Κάνατε τη συνετή επιλογή την επιλογή που διατήρησε την σταθερά της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη βέβαια πρέπει πλέον να εκφραστεί και από την πλευρά της Ευρώπης με το άνοιγμα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος. Γνωρίζω τις θυσίες και τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και θα γίνουν. Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας σε οτιδήποτε χρειαστείτε. »
Για το χρέος είπε ότι «πρέπει να γίνει πρόοδος. Ξέρουμε το βάρος των θυσιών και των προσπαθειών, ξέρω το εύρος των μεταρρυθμίσεων, στο κράτος, τη φορολογία, την παιδεία, την υγεία. Θα πρέπει να στραφούν στην ανάπτυξη αυτές οι μεταρρυθμίσεις». «Αυτός είναι ο ρόλος της πολιτικής, να προσφέρει μεγαλύτερη ευημερία» τόνισε.
Συνέχισε λέγοντας ότι η Γαλλία «θα είναι στο πλευρό σας να σας προσφέρει τεχνογνωσία σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση. Πάντα υπήρξε στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία». Υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα λέγοντας ότι «η Γαλλία είναι ο 4ος επενδυτής στην Ελλάδα, γαλλικές εταιρείες απασχολούν πάνω από 12.000 Έλληνες και θα ήθελα να πολλαπλασιαστούν αυτές οι επιχειρήσεις». «Δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα γι αυτό κάναμε αυτές τις επιλογές» σημείωσε ο κ. Ολάντ.
Σχετικά με το προσφυγικό υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι τα σύνορά μας. Προστατεύετε τα σύνορά μας. Πρέπει να δημιουργηθούν τα hotspots και να λειτουργούν με αξιοπρέπεια».
Ο κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε τον Γάλλο πρόεδρο τον οποίο και ευχαρίστησε για τη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα. «Είναι μία συμβολή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ, καθώς εξασφαλίστηκε η ενότητά της. Οι Ελληνες δεν μπορούν να φανταστούν την Ελλάδα εκτός ΕΕ. Αλλά και η Ευρώπη δεν είναι νοητή χωρίς την Ελλάδα» δήλωσε ακόμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Στις εκλογές, η πλειοψηφία του λαού αποφάσισε να παραμείνει στην ΕΕ, έστω και με θυσίες – θυσίες που οφείλονται και σε ένα μεγάλο μέρος σε λάθη και εμμονές ορισμένων δανειστών».
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, συγκεκριμένα, ότι ο ελληνικός λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις του για να παραμείνει στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Ωστόσο παρατήρησε ότι στην πορεία, και ενόψει αυτής της συνέπειας του ελληνικού λαού, και οι εταίροι μας και δανειστές μας οφείλουν να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις.
«Ιδίως αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας καθώς και με την ως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας. Οι διορθώσεις αυτές είναι τόσο περισσότερο επιβεβλημένες, όσο δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα. Διότι η ως σήμερα πορεία της Ευρωζώνης αποδεικνύει ότι η άνευ όρων πολιτική αυστηρής λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγεί νομοτελειακώς στην αναπτυξιακή προοπτική, την οποία τόσον έχει ανάγκη η Ευρωζώνη και, εν τέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», ανέφερε ο Πρόεδρος.
Επισήμανε, επίσης, ότι η πραγματική ανάπτυξη, δηλαδή η ανάπτυξη που συμβαδίζει με το καπιταλιστικό σύστημα κατά την καταγωγή του και την λογική του, είναι νοητή μόνον όταν η αντίστοιχη οικονομική και νομισματική πολιτική υπηρετεί, εν τέλει, τον ‘Ανθρωπο. Συγκεκριμένα δε την αξία του Ανθρώπου και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, υπό όρους Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και, άρα, Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι όπως απέδειξαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, εκφράσθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Και το έπραξε γνωρίζοντας τις τεράστιες θυσίες που συνεπαγόταν μια τέτοια επιλογή. Θυσίες που έχουν δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία συνθήκες πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης. «Και, κυρίως, θυσίες που, κατά ένα όχι ευκαταφρόνητο μέρος τουλάχιστον, οφείλονται και σε λάθη ή εμμονές ορισμένων εκ των εταίρων της και δανειστών της» επισήμανε.
Αναφερόμενος στον ρόλο της Γαλλίας και του κ. Ολάντ στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού τόνισε ότι καλωσορίζει στην Αθήνα έναν πραγματικό ευπατρίδη ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλο φίλο της Ελλάδας, ευχαρίστησε θερμά τον Γάλλο Πρόεδρο λέγοντας ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα μου η Γαλλία και εσείς προσωπικώς συμβάλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκη Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης».
Μάλιστα παρατήρησε ότι «προσφέροντας αυτή την βοήθεια στην Ελλάδα στην ουσία συνεισφέρετε ουσιωδώς στην διατήρηση της, τόσο σύμφυτης με την υπόστασή της, ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Διότι, κατά βάθος, βεβαίως και η Ελλάδα, έχοντας συνείδηση της ιστορικής της διαδρομής, δεν φαντάζεται το μέλλον της δίχως την ευρωπαϊκή της προοπτική. Πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τις ελληνικές ιστορικές καταβολές της Δημοκρατίας της και του Πολιτισμού της, δεν είναι νοητή -ούτε, άρα, μπορεί να έχει το μέλλον που της αρμόζει- δίχως την Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέλος μέσα στους κόλπους της».
Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στις πρωτόγνωρες προσφυγικές ροές κυρίως λόγω των πρωτόγνωρων τραγικών προσφυγικών ροών, τις οποίες προκαλούν οι εστίες πολέμου, ιδίως στην Μέση Ανατολή. Και υπογράμμισε ότι τις ροές αυτές εμείς, οι Ευρωπαίοι, οφείλουμε να τις διαχειρισθούμε προστατεύοντας, βεβαίως, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως καθορίζονται κυριάρχως απ’ αυτά- αλλά πρωτίστως τους εμπερίστατους πρόσφυγες. «Και σ’ αυτό το σημείο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει αφενός να εμπνευσθεί από τον, κορυφαίου συμβολισμού, τρόπο με τον οποίον η Αρχαία Ελλάδα αντιμετώπιζε τους Ικέτες, όταν προσέφευγαν στα Ιερά για να προστατευθούν από τους διώκτες τους. Και, αφετέρου, να επιβάλλει, με το κύρος και την ισχύ της, το οριστικό τέλος των εστιών πολέμου στην Μέση Ανατολή», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.
Εν συνεχεία, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον κ. Ολάντ ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργασθεί στενά με την Γαλλία, που συνιστά βασικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και πρωταγωνιστικό άξονα της ευρωπαϊκής πολιτικής και πρόσθεσε ότι οι στέρεοι δεσμοί που συνδέουν τις δυο χώρες μας προσδιορίζονται, πάντοτε, από τον ρυθμό της ιστορίας και τρέφονται από τις πηγές της ελευθερίας και του πολιτισμού.
Είχε προηγηθεί συνάντηση των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την οποία συζητήθηκαν το ζήτημα του ελληνικού χρέους, το Κυπριακό και οι προσφυγικές ροές.