«Υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά, όπως αντιλαμβάνομαι, η ομάδα του ΔΝΤ μόλις έχει φθάσει προκειμένου να ξεκινήσει το δεύτερο επίπεδο αξιολόγησης. Τα πράγματα αυτή τη στιγμή βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση και ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, ώστε να προχωρήσει στις διαβουλεύσεις για το χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά η αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.
Η Β. Νούλαντ, μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ με την ελληνική πλευρά «σε αυτή τη διαδικασία θα συνεχίσουμε να είμαστε ισχυρός εταίρος». Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής της η οποία επισήμως είχε στόχο να προετοιμάσει την επίσκεψη του προϊσταμένου της Τζον Κέρι στα μέσα Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Στο προσκήνιο των επαφών βρέθηκε, όπως ήταν λογικό, η προσφυγική κρίση με την Βικτόρια Νούλαντ να δηλώνει: «Είμαστε εξαιρετικά εντυπωσιασμένοι από την γενναιοδωρία της Ελλάδας και την ανεκτικότητα που επιδεικνύει. Πρόκειται προφανώς για μια δύσκολη πρόκληση και σας στηρίζουμε – όπως και την Ε.Ε, συνολικά».
Η συγκυρία, σημειώνει το ΑΠΕ, ούτως ή άλλως σημαδεύεται, μετά και τη ρωσική επέμβαση στη Συρία, από την αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση, ενώ, αντιθέτως τα ενεργειακά θέματα, που στο πρόσφατο παρελθόν αποτελούσαν αγαπημένο αντικείμενο πιέσεων της Αμερικανίδας υπουργού έχουν αποφορτιστεί, μετά την υποχώρηση του ελληνο-ρωσικού “φλερτ” στη διπλωματία των αγωγών.
«Έχουμε ενθουσιαστεί για τον ρόλο, που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες στην Ελλάδα για τέτοιου είδους επενδύσεις» σχολίασε η Βικτόρια Νούλαντ αναφερόμενη ειδικότερα στο θέμα του αγωγού TAP.
Στις συναντήσεις συζητήθηκαν, όπως δήλωσε η ίδια, και το Κυπριακό καθώς και οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ για το οποίο τόνισε: «μοιραζόμαστε (με την Αθήνα) την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση».