Αρνητική η Αθήνα στις κοινές περιπολίες με Τουρκία στο Αιγαίο - Για «πολλά ανταλλάγματα» στην Άγκυρα μιλούν οι FT

Επέμεινε στην αρνητική θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το ενδεχόμενο ελληνο-τουρκικών περιπολιών ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες. Το ενδεχόμενο θέτουν έμμεσα οι εταίροι και μάλιστα οι Financial Times υποστηρίζουν ότι επιτεύχθηκε «καταρχήν» συμφωνία ανάμεσα στην Κομισιόν και στην Τουρκία, η οποία εμπεριέχει σημαντικά «ανταλλάγματα» προς την Άγκυρα προκειμένου ν’ αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην «ανακοπή» των προσφυγικών ροών.

Εισερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής, το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και της ακεραιότητας της ενταξιακής διαδικασίας».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες τις οποίες επικαλείται ο Θάνος Αθανασίου για το euro2day, κατά την τοποθέτησή του εντός της Συνόδου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε 450 εκατ. ευρώ από την ΕΕ σε πρώτη φάση για την βοήθεια και τα έξοδα σίτισης και φροντίδας, το κόστος επιφυλακής και τα έργα που θα κάνει το δημόσιο για το προσφυγικό.  Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, κατά την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα θα έχει αυξήσει τις επίσημες θέσεις υποδοχής από 3.500 σε 23.000 μέχρι το τέλος του έτους.

Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και αυτός με τη σειρά του θέμα αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνο θεωρώντας ότι θα πρέπει πλέον να λάβει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες των κρατών εισόδου μεταναστών. Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη επίσκεψη του Αυστριακού καγκελαρίου Φάιμαν στη Λέσβο, και στα όσα ο καγκελάριος είδε, εξηγώντας ότι οκτώ στους δέκα πρόσφυγες στην πραγματικότητα θέλουν να πάνε στη Γερμανία.

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ακόμα ότι το 20% των προσφύγων στην Ελλάδα είναι Αφγανοί και η ΕΕ πρέπει να λάβει μια πολιτική απόφαση για το τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους από τους οποίους κάποιοι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας δεν τοποθετήθηκε μέσα στη Σύνοδο για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, αλλά είναι γνωστή η πάγια ελληνική θέση πως θα πρέπει να εξαντληθούν πρώτα όλες οι δυνατότητες της Frontex ώστε να επιτηρεί εντοπίζει και συντονίζει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αφήνοντας τα επιχειρησιακά στην εθνική οριοφυλακή.  Στη συγκεκριμένη φάση πολύ λίγα κράτη, λέει η κυβερνητική πηγή, έχουν σπεύσει να συνδράμουν στην ενίσχυση της Frontex.

Για τις κοινές περιπολίες, κάτι που δεν υπάρχει σε κανένα επίσημο κείμενο, η ελληνική θέση είναι ότι δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα, σημείωσε η κυβερνητική πηγή εξηγώντας πως αν οι διακινητές βγάζουν ανθρώπους στη θάλασσα οι υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να τους βγάζουν στη στεριά. Αυτό που χρειάζεται να συμβεί είναι να υπάρξει καταγραφή επί του τουρκικού εδάφους. Ο Πρωθυπουργός εκπροσώπησε και την κυπριακή δημοκρατία εκ μέρους της οποίας τόνισε στο συμβούλιο πως δεν είναι δυνατόν να εμπλέκονται τα διαπραγματευτικά κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με ανταλλάγματα στο προσφυγικό.

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητείται φόρμουλα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την Αθήνα να επιμένει να γίνεται η ταυτοποίηση των προσφύγων σε τουρκικό έδαφος και από εκεί τα μεταναστευτικά ρεύματα να προωθούνται προς την Ευρώπη. Ρόλο – κλειδί αναμένεται να διαδραματίσει και η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Τουρκία την Κυριακή. Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κοινή ανακοίνωση του Συμβουλίου όσον αφορά το ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό, αναμένεται ότι θα είναι ασαφής, προκειμένου να εξειδικευτεί στα επόμενα εικοσιτετράωρα καθώς έτσι κι αλλιώς και πηγές της Κομισιόν διέρρεαν ότι θα χρειαστούν αρκετές διαπραγματεύσεις ακόμη με την ελληνική πλευρά προκειμένου να υπάρξει κατάληξη, εκτίμηση που σαφώς «ρίχνει» το βάρος στην Αθήνα.

Πάντως, οι FT μεταδίδουν ότι η Κομισιόν κατέληξε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία με την Τουρκία η οποία προσφέρει στην Άγκυρα ως και €3 δισ. σε χρηματοδότηση και επιταχύνει την διαδικασία απελευθέρωσης του καθεστώτος χορήγησης βίζας με αντάλλαγμα την συγκράτηση της εισροής μεταναστών στην Ε.Ε. Σημειώνεται, πάντως, ότι η συμφωνία δεν έχει λάβει ακόμα την πολιτική έγκριση από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., πολλά εκ των οποίων ανησυχούν για το υψηλό πολιτικό και οικονομικό κόστος που απαιτεί ο κ. Ερντογάν.

Πηγές: euro2day, naftemporiki.gr, skai.gr, financial times