"Θολό" τοπίο στη ΝΔ ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου

Βαρύ το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία με την εκλογή Προέδρου ειδικά μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής στην οποία εισέβαλε μαινόμενος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Πρωτοβουλία κατευνασμού της ήδη φορτισμένης κατάστασης ανέλαβε ο υποψήφιος πρόεδρος για την ηγεσία της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος ζήτησε συνάντηση των τεσσάρων συνυποψηφίων πριν την συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος δηλώνοντας ότι «θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από όλον τον κόσμο, ως υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, για την εικόνα που έδωσε χθες η ΝΔ. Δεν είναι αυτά τα προβλήματα του κόσμου και δεν είναι αυτή η πραγματική ΝΔ που θέλουμε».

Η συνάντηση των “4” υποψηφίων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή στις 5 το απόγευμα με στόχο να επέλθει η ηρεμία στο εσωκομματικό μέτωπο. Μία ώρα μετά στις 6 θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για τη χάραξη της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Όσον αφορά τα θέματα που προκύπτουν και προκαλούν ενστάσεις, ο κ. Μεϊμαράκης θέτει ζήτημα για την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την μηχανοργάνωση των εκλογών, αφήνοντας υπονοούμενα ακόμα και για τον κίνδυνο νοθείας. Προϋπόθεση για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να προχωρήσει η διαδικασία για την εταιρεία που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών είναι να γνωμοδοτήσει θετικά ο νομικός σύμβουλος του κόμματος. «Αν ο νομικός σύμβουλος πει ότι το θέμα είναι εντάξει νομικά με τη νομοθεσία που ισχύει, τότε το θέμα είναι λήξαν και προχωρά η διαδικασία. Αλλά τον ψάχνουμε και σήμερα από το πρωί» ανέφερε ο πρόεδρος και υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού.

Τόνισε ότι η διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας είναι ευθύνη του προέδρου του κόμματος και πως με αυτή την ιδιότητα και όχι ως υποψήφιος μπήκε στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ. «Η διαδικασία θα διασφαλιστεί, ο διαγωνισμός θα είναι σωστός με διαφάνεια και νομιμότητα. Η διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας είναι θέμα του προέδρου του κόμματος, και εγώ χθες μπήκα στην ΚΕΦΕ ως πρόεδρος του κόμματος και όχι ως υποψήφιος» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Επιπλέον, αναρωτήθηκε «αν η επιλογή της εταιρείας δεν είναι αρμοδιότητα της ΚΕΦΕ, τότε ποιες είναι οι αρμοδιότητές της και τι συζητούν ένα μήνα», ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου υποστήριξε ότι δεν του προκύπτει κάτι τέτοιο και δεν κάνει κανένα σχόλιο. Ο Πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι επιστρέφει ο εκπρόσωπός του στην ΚΕΦΕ εκφράζοντας την ικανοποίησή του που προχωράει ο διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών. Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, υποστήριξε πως «εάν δε βρεθεί άμεσα λύση, το κόμμα πρέπει να πάει άμεσα σε έκτακτο συνέδριο».

Την ίδια ώρα πηγές από το επιτελείο του Απόστολου Τζιτζικώστα σημειώνουν ότι με όσα διαδραματίστηκαν χθες, ο κ. Μεϊμαράκης απώλεσε το δυνατό του επιχείρημα ότι αυτός είναι ο μόνος εγγυητής της ενότητας της παράταξης. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ΚΕΦΕ δεν έχει αρμοδιότητα αλλαγής του καταστατικού, την κάλεσε δε «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ολοκληρώσει τις διαδικαστικές διαβουλεύσεις το συντομότερο, μένοντας αυστηρά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».

Τη δυσαρέσκειά του για τα όσα εκτυλίχθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε και ο βουλευτής Χίου του κόμματος, Νότης Μηταράκης. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Mηταράκης δήλωσε ότι «όσοι ευαγγελίζονται την ενότητα του κόμματος πρέπει να την υπερασπίζονται και στην πράξη» και πρόσθεσε ότι «σκηνές σαν τις χθεσινές δυστυχώς πληγώνουν όλους τους Νεοδημοκράτες ανεξαρτήτως από την όποια άποψη μπορεί να έχει ο καθένας για την εσωκομματική μάχη».

«Τα “γαλλικά” κονταίνουν τη Ν.Δ.», σχολίασε ο πρώην βουλευτής του κόμματος Κώστας Μαρκόπουλος, με αφορμή τις εντάσεις που καταγράφηκαν χθες στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ. Σε ανάρτησή του στο twitter σημείωσε ότι «θέλουμε τη Ν.Δ. χωρίς πατρόνες και φοβικά σύνδρομα. Θέλουμε νέο πρόεδρο που θα τη μεγαλώσει. Όχι άλλη παρακμή».

Μερικά εικοσιτετράωρα απομένουν για την ψήφιση των προαπαιτούμενων του πολυνομοσχεδίου και ο υποψήφιος πρόεδρος για την αρχηγία της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης με δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα το καταψηφίσει αφού πρώτα το χαρακτήρισε υφεσιακό και φοροληστρικό. «Λίγες μόνο βδομάδες μετά τις εκλογές φαίνονται πλέον εμπράκτως τα ψέματα που, με δόλο, είπαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος. Κατέθεσαν ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο είναι υφεσιακό, είναι φοροληστρικό και δεν προβλέπει τίποτα για τον ΦΠΑ 23% στην Παιδεία», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι «τιμωρεί όσους μικροοφειλέτες εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις. Φορολογεί εισοδήματα που δεν υπάρχουν. Κόβει  συντάξεις και αυξάνει φορολογικούς συντελεστές. Αυξάνει και τα βάρη από τον ΕΝΦΙΑ αφού καταργεί και τις εκπτώσεις. Το πολυνομοσχέδιο αυτό δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία το καταψηφίζει».