Διαψεύδει το Υπ.Εργασίας δημοσίευμα για επαναφορά φόρου υπέρ τρίτων

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εργασίας, κάνει λόγο για γενικευμένη εκστρατεία “αποπληροφόρησης”, σε ότι αφορά το ασφαλιστικό. Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο, αναφέρει πως το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, που κυκλοφόρησε σήμερα 11 Οκτωβρίου, με τίτλο «Υπογραφή Κατρούγκαλου σε φόρο υπέρ τρίτων», υποστηρίζεται ότι, δήθεν, με υπουργική απόφαση επανέρχεται κοινωνικός πόρος, και μάλιστα με μορφή φόρου, υπέρ του επαγγελματικού ταμείου των ασφαλιστικών εταιριών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑ). Αυτό είναι απολύτως ανακριβές.

Στην πραγματικότητα, εργαζόμενοι και εργοδότες συμφώνησαν να αντικαταστήσουν τον εν λόγω «κοινωνικό πόρο» που καταργήθηκε, όπως και οι λοιποί συναφείς, με το νόμο 4254/2014 με εργοδοτική εισφορά που υπολογίζεται ως ποσοστό επί των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ενός έτους.

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για κοινωνικό πόρο, πολύ λιγότερο για φόρο, εφόσον δεν επιβάλλεται από το νόμο αλλά βασίζεται σε εθελοντική συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του euro2day. Η παρέμβαση, εξάλλου, του Υπουργείου εξαντλήθηκε στην δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της σχετικής τροποποίησης του καταστατικού του εν λόγω επαγγελματικού ταμείου.

Οι διαπραγματεύσεις επί της ουσίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων είχαν γίνει υπό την αιγίδα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και η σχετική εισήγηση για την υπογραφή της κυρωτικής υπουργικής απόφασης ήταν του πρώην Γενικού Γραμματέα κ. Γ. Ρωμανιά.

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά ο διάλογος για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Θα πρέπει όλοι, και ιδίως ο Τύπος, να εξασφαλίσουν την καλύτερη, πληρέστερη και αντικειμενικότερη ενημέρωση του ελληνικού λαού, αποφεύγοντας εντυπωσιασμούς και παραπληροφορήσεις.