Μέτρα για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, αλλά και για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ συζήτησε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.
“Πρέπει να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Όσοι όμως δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους”, δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Όσον αφορά την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διαμονής στην ΕΕ, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος γνωστοποίησε ότι μέσα στον Οκτώβριο έχουν δρομολογηθεί περί τις 10 πτήσεις επιστροφής. “Αυτό είναι θετικό, αλλά δεν αρκεί”, ανέφερε, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει καλύτερη χρήση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών, όπως είναι το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Σένγκεν και Eurodac, με στόχο να αναπτυχθεί ένα σύστημα διαχείρισης επιστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επιπλέον, ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η συνεργασία με τρίτες χώρες και η υλοποίηση συμφωνιών επανεισδοχής. Στο πλαίσιο αυτό, θα επισκεφθεί το Πακιστάν στο τέλος Οκτωβρίου, ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος.
Όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι είναι εξίσου σημαντικό θέμα για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. “Βρισκόμαστε σ’ ένα σταυροδρόμι. Να εξακολουθήσει η διαχείριση των συνόρων να είναι θέμα εθνικής ευθύνης ή θα πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη;” αναρωτήθηκε. Εξάλλου, σχετικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία, ο Γιαν Άσελμπορν υπενθύμισε ότι είναι δυνατή μόνο όταν τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hot-spot) γίνουν πλήρως λειτουργικά.
Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε, ότι η πρώτη πτήση μετεγκατάστασης από την Ιταλία στη Σουηδία εκτελείται αύριο, μεταφέροντας πρόσφυγες από την Ερυθραία. “Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο hot-spot λειτουργεί πλέον στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Λαμπεντούζα, και ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη καταγράφει σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις ιταλικές αρχές προκειμένου να δημιουργήσουμε ομάδες υποστήριξης ”hotspot” και σε άλλες περιοχές της Νότιας Ιταλίας. Απόψε θα ταξιδέψω με τον Γ. Άσελμπορν στην Ιταλία στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της πρώτης μετεγκατάστασης. Αύριο το απόγευμα θα επισκεφθούμε την Ελλάδα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα επιτευχθεί και εκεί μία αντίστοιχη εξέλιξη σύντομα”, ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος.
Επιπλέον, ο Δ. Αβραμόπουλος, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τόνισε ότι το Συμβούλιο ενθάρρυνε τα κράτη- μέλη να θέσουν σε υπηρεσία τους ειδικούς εμπειρογνώμονες και να ορίσουν συνδέσμους επικοινωνίας όσο το δυνατό συντομότερα, καθώς και να επισημάνουν τον αριθμό αιτούντων άσυλου που μπορούν με γρήγορο τρόπο να μετεγκατασταθούν αυτόν το μήνα.
Τέλος, ο Δ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του που το Συμβούλιο υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση της οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κατά 400 εκατ. ευρώ και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει και αυτό την πρόταση.