"Όνειρα"... "θερινού Νταβός"

Με προτάσεις “κοπτοραπτικής” για να “μπαλωθεί” η, επιεικώς ανεπαρκής, διαχείριση του 23% του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και “ξεπατικωτούρες” από τη διεθνή επενδυτική εμπειρία, η εξαγγελία των οποίων προκαλεί ευθέως ανάλογη ανησυχία για την ύπαρξη σοβαρής πρόθεσης υλοποίησης, με το εντυπωσιακό τους άκουσμα, “κύλησε” η χθεσινή μέρα της συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που ολοκληρώνεται σήμερα τα μεσάνυχτα, με τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης.

Η πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, να λειτουργήσουν τα έσοδα από τα εισιτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία ως “ισοδύναμο” της μη εφαρμογής του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, εκτός των άλλων ζητημάτων που εγείρει αναφορικά με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την πολιτιστική διαχείριση, είναι προβληματική πρακτικά, δεδομένου του γεγονότος ότι οι, ανέκαθεν μικρές, κρατικές δαπάνες στον πολιτισμό έχουν υποχωρήσει ακόμη περισσότερο τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, με αποτέλεσμα, τα έσοδα αυτά που επικαλείται ο υπουργός να αποτελούν ενίοτε και τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης των κρατικών πολιτιστικών δομών.

Βέβαια, την “παράσταση” έκλεψε σαφώς ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος ανήγγειλε ότι ήδη έχει “προσδιοριστεί” ένα ένα νησί “της Τέχνης και της Φιλοσοφίας”, “που σκεφτόμαστε να το μετατρέψουμε σε ένα θερινό Νταβός». Δηλαδή, θα προσκληθούν όλα τα κράτη που θέλουν να κτίσουν εκεί ένα οίκημα ώστε να εξυπηρετούν τον συνεδριακό και όχι μόνο, τουρισμό τους.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε στο πλαίσιο της “απλούστευσης” του «fast track» νόμου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ειδικά στην επισήμανσή του ότι θα δοθεί έμφαση σε παράγοντες που δεν απαιτούνται χρήματα ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα.

«Θα ακολουθήσουμε μία πολιτική η οποία φέρνει σε επαφή τη χώρα μας με τις επιχειρήσεις στον χώρο που βρίσκονται, επισκεπτόμενοι τις χώρες τους και όχι οργανώνοντας διάφορες φιέστες, όπου παρουσιάζουμε την Ελλάδα με τα οικονομικά της στοιχεία», τόνισε, ενημερώνοντας πως υπάρχουν ήδη 35 μελέτες από 35 επιτυχημένες περιπτώσεις, που έχουν σχέση με το εξαγωγικό εμπόριο και τις ξένες επενδύσεις και από εκεί «θα αντιγράψουμε διάφορες πρακτικές που θα μας φανούν πάρα πολύ χρήσιμες».

«Θα επιδιώξουμε έτσι ώστε στον επενδυτικό νόμο, όπου κι εμείς συμμετέχουμε και ετοιμάζουμε να στείλουμε τις παρατηρήσεις, να βελτιώσουμε τον χρόνο έγκρισης μιας ξένης επένδυσης. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να δώσουμε διάφορα άλλα κίνητρα τα οποία τα έχουμε στα χέρια μας», είπε ο κ. Μάρδας.

Κατά τ’ άλλα, έντονη κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπως τις ανέγνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, άσκησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και του Ποταμιού, επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι η πλήρης στασιμότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, με την παράλυση του παραγωγικού ιστού, συνθέτουν την εικόνα μιας εξαιρετικά σκληρής πραγματικότητας, και οι προγραμματικές δηλώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία.

Για αντιπαράθεση του μνημονιακού τόξου της κυβέρνησης με τις υπόλοιπες συνιστώσες, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Κεντρώους, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ είναι σε αυτή τη Βουλή η μοναδική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα βοηθήσει σε ό,τι σωστό, όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα λύσει αυτή η κυβέρνηση τα προβλήματα της χώρας.

Πρώτη φορά δεν έγινε αναφορά στην εξωτερική πολιτική της χώρας σε προγραμματικές δηλώσεις, παρατήρησε η Ντόρα Μπακογιάννη και σημείωσε πως «είναι άκρως ανησυχητικό ότι μετά από οκτώ μήνες πρωθυπουργίας και μία πολυήμερη παρουσία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το μόνο που βρήκε να μας πει ο κ. Τσίπρας, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση των κρίσεων στην περιοχή μας».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), αφού είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «λύσεις εξ εφόδου» και ο ελληνικός λαός τις προτίμησε, προσφέροντας αυτό που ήθελε στον κ. Τσίπρα (να έχει μεγάλη πλειοψηφία, να μπουν στη Βουλή οι ΑΝΕΛ και να μην μπει η εσωκομματική του αντιπολίτευση), κάλεσε τον πρωθυπουργό τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του και «προειδοποίησε» πως ο λαός θα ζητήσει ευθύνη και «δεν έχει πολύ χρόνο».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως το βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί απάντηση είναι ποιος είναι ο βασικός υπεύθυνος της αντιλαϊκής επίθεσης, ποιος είναι ο χαρακτήρας της επίθεσης αυτής, και τόνισε ότι στον πυρήνα της βρίσκεται η προστασία και η θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, αφού σημείωσε πως μπαίνει κανείς στον πειρασμό να αγνοήσει τελείως τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, πλην εκείνων που αφορούν στην εφαρμογή των υποχρεώσεων του τρίτου Μνημονίου του κ. Τσίπρα, αιτιολόγησε πως δεν έχουν καμία σημασία όλες αυτές οι γενικολογίες που ακούστηκαν περί παράλληλων προγραμμάτων και ισοδύναμων.

Κατηγορίες προς την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι δεν παρέχει στην κυβέρνηση την εμπιστοσύνη της, εξαπέλυσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, διερωτώμενος αν θέλει και πάλι εκλογές ή αν επιθυμεί την χρεοκοπία της χώρας.

Η Ένωση Κεντρώων δεν θα δώσει θετική ψήφο στην κυβέρνηση και δεν πρόκειται να την στηρίξει παρά μόνο στην περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση των εννέα σημείων που έχει καταθέσει, ανέφερε μιλώντας απόψε στη Βουλή, ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Λεβέντης.

Κατά την πρώτη του ομιλία του από την Ολομέλεια, ως ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης είπε πως η είσοδος του κόμματός του στη Βουλή αποτελεί και δικαίωση καθαρών θέσεων και αρχών του Κέντρου που είχαν εξοβελιστεί από την δημόσια ζωή.

Επίθεση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εξαπέλυσε ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις, κάνοντας λόγο για «μπουρδιστάν» και «κατιναριό».