Δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής των χωροταξικών ορίων των Δήμων για την επόμενη διετία, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στη συνεδρίαση του οποίου παρέστη συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μπαλάφα και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, Κώστα Πουλάκη.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παράλληλα ξεκινά άμεσα, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, η καταγραφή θεσμικών, διοικητικών και οικονομικών προβλημάτων από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς και η επεξεργασία προτάσεων για την επίλυσή τους. Για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή και της ΚΕΔΕ, για επεξεργασία τόσο του νέου πλαισίου για τον «Καλλικράτη» όσο και του νέου Κώδικα των Δήμων.
Ο Υπουργός προανήγγειλε επίσης για το αμέσως προσεχές διάστημα κοινή συνάντηση του ίδιου, της ΚΕΔΕ και του Υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, με αντικείμενο την παράταση του τρέχοντας ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2016, καθώς και την εξεύρεση επιπλέον χρηματοδότησης για τους παιδικούς σταθμούς.
Ακόμη, ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε τη σύσταση και καθημερινή λειτουργία μόνιμης επιτροπής ΥΠΕΣΔΑ και ΚΕΔΕ με αντικείμενο την επίλυση των εκκρεμοτήτων, καθώς, όπως τόνισε, επιθυμεί «κλίμα εμπιστοσύνης και ειλικρινούς συνεργασίας» με την ΚΕΔΕ και όλη την Αυτοδιοίκηση. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δεσμεύσεις του υπουργού και «αυτό που μένει» τόνισε «είναι να ικανοποιηθούν στην πράξη».
Νωρίτερα, στην ενημερωτική για τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης τοποθέτησή του, ο κ. Πατούλης είχε ζητήσει από την ηγεσία του Υπουργείου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ με την απόδοση του συνόλου των θεσμοθετημένων πόρων, τη συνέχιση του προγράμματος απόδοσης των παρακρατηθέντων, την επαναφορά του ποσοστού κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους από το 2,5%, στο αρχικό 10%, και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της ΕΚΤ.
Επίσης, ο κ. Πατούλης ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη στο πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, να συμμετέχουν και οι Δήμοι κατά προτεραιότητα, με χρηματικό ποσό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, να παραταθεί το ΕΣΠΑ για ένα έτος, να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των δήμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για όσα έργα τυχόν απενταχθούν, κ.ά.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, επισήμανε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι με τη μη απόδοση σε αυτούς θεσμοθετημένων πόρων από το κράτος και την αδυναμία κατάρτισης προϋπολογισμών. Επίσης, καταφέρθηκε κατά του τρόπου, με τον οποίο λειτουργεί το «Οικονομικό Παρατηρητήριο» και ζήτησε επίσης ακόμη μεγαλύτερη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στους Δήμους -κάτι που θα συμβάλλει, όπως είπε, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.
Ο Δήμαρχος Νικαίας-Ρέντη και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», Γιώργος Ιωακειμίδης, προέβλεψε ότι στο άμεσο μέλλον 80 έως 100 δήμοι θα αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τους εργαζομένους τους. Ακόμη επισήμανε ότι δημιουργείται μια νέα «γενιά» παρακρατηθέντων πόρων και ζήτησε στο νέο κρατικό Προϋπολογισμό να είναι αυξημένοι οι προβλεπόμενοι για την Αυτοδιοίκηση πόροι.
Τέλος, αναφερόμενος στον «Καλλικράτη», ο κ. Ιωακειμίδης εκτίμησε πως έχει ξεπεραστεί. Από τη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», ο δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης, κ. Σακούτης, ζήτησε κι εκείνος την αντικατάσταση του «Καλλικράτη», καθώς και την κατάργηση του «Οικονομικού Παρατηρητηρίου» και των γενικών γραμματειών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Η Ελπίδα Παντελάκη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κάλεσε την κυβέρνηση να εγγυηθεί τη μισθοδοσία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, να επιτρέψει προσλήψεις, να ενταχθούν οι κοινωνικές δομές αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας στους ΟΤΑ κ.ά.