Αυξάνονται οι υποψήφιοι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας

Η απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τον αν θα είναι τελικά υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ ή όχι, όπως όλα δείχνουν, θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις στα εσωκομματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος για την ώρα, δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του, οι πιέσεις που δέχεται από γαλάζιους βουλευτές και στελέχη για να προχωρήσει είναι έντονες και τις επόμενες ώρες θα δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του. Την ίδια ώρα, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες το βράδυ έγινε γνωστή και η δεύτερη επίσημη υποψηφιότητα για τον αρχηγικό θώκο, αυτή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Έμπρακτο ενδιαφέρον, επίσης, έχουν δείξει και άλλοι εν δυνάμει πρόεδροι, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Μάκης Βορίδης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι φέρονται να έχουν ήδη στα χέρια τους τη λίστα-δεξαμενή στελεχών που έχουν δικαίωμα να υπογράψουν υπέρ των υποψηφιοτήτων.

Στάση αναμονής κρατούν εξάλλου οι Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας, Πέτρος Τατούλης και Γιώργος Πατούλης, χωρίς να αποκλείονται άλλες υποψηφιότητες –εκπλήξεις. Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων λήγει την προσεχή Παρασκευή και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συγκεντρώσει 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής ή 445 υπογραφές μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι πιθανοί υποψήφιοι που θα αποσύρουν το ενδιαφέρον τους εφόσον τελικά διεκδικήσει την ηγεσία ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος, όπως επιβεβαιώνει η Συγγρού, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κώστα Καραμανλή από τον οποίο προσδοκά τη στήριξή του, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day. Ο ρόλος του πρώην πρωθυπουργού κρίνεται κομβικός για τη συνέχεια, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως διατηρεί στενές σχέσεις, εκτός από τον κ. Μεϊμαράκη, και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ενδεχόμενο δυαρχίας

Σύμφωνα με ορισμένους πιθανή υποψηφιότητα Μεϊμαράκη θα στηριχθεί από το καραμανλικό στοιχείο, ώστε να προετοιμαστεί, με χρονική άνεση, μια άλλη, πιο μακροπρόθεσμη υποψηφιότητα.

Κατ’ άλλους, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο δυαρχίας, με άλλον αρχηγό και άλλον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεδομένου ότι ο κ. Τζιτζικώστας, ως περιφερειάρχης, απαγορεύεται από το Σύνταγμα να εκλεγεί βουλευτής έως το Σεπτέμβριο του 2019.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντός της εβδομάδας θα συγκεκριμενοποιήσει τις θέσεις του για τη νέα Ν.Δ. που οραματίζεται, με σύνθημά του τη φράση «Από την αρχή». Από τις 5 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί οι αντίπαλοί του και η ημερομηνία όπου θα στηθούν οι κάλπες. Τέλος, όπως έχει κάνει γνωστό, ανάμεσα σε αυτούς που θα υπογράψουν την υποψηφιότητά του θα είναι και ο πατέρας του, επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Υπογραφές μαζεύει ο Π.Ψωμιάδης 

Στο μεταξύ επιστολή προς τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία τους ζητεί να στηρίξουν με την υπογραφή τους την υποψηφιότητα του για την Προεδρία του κόμματος απέστειλε ο πρώην Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση της υποψηφιότητας πρέπει να συνοδεύεται από τις υπογραφές είτε 50 μελών της Πολιτικής Επιτροπής, είτε του 1/10 των συνέδρων του προηγούμενου συνεδρίου.