Προσφυγικό και χρέος στις «βαλίτσες» Τσίπρα στις ΗΠΑ

Γεμάτο με συναντήσεις είναι το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αναχωρεί σήμερα Σάββατο για τις ΗΠΑ. Την Παρασκευή το βράδυ ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Β. Πούτιν, καταρχήν, συνεχάρη τον Α. Τσίπρα για την ανάληψη των καθηκόντων του. Οι δύο άνδρες συζήτησαν την προοπτική της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ζητήματα που αφορούν την επικείμενη σύγκληση τς μικτής διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας, καθώς και περιφερειακές εξελίξεις κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των προσφυγικών ροών.

«Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας, σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη σήμερα», ανακοίνωσε και το Κρεμλίνο.

Επίσης ο κ. Τσίπρας δέχτηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα από την Πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι, με την οποία συζήτησαν την προοπτική της περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνοιταλικών σχέσεων.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Ζου Ξιαολί, ο οποίος διαβίβασε τα συγχαρητήρια του ομολόγου του Λι Κεκιάνγκ, προς τον κ.Τσίπρα για την ανάληψη των καθηκόντων του και με τον οποίο συζήτησαν τις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού το επίσημο πρόγραμμα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ κύριος σκοπός  της επίσκεψης είναι η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στις εργασίες της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο μάλιστα της δεξίωσης προς τους ξένους ηγέτες θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες τετ α τετ με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο κ.Τσίπρας θα έχει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών καθώς και δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.

Μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς, και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Ο κ.Τσίπρας κατά σειρά θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου και θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, κ. B. De Blasio, και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετάσχει σε πάνελ, το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Bill Clinton.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στις 2 Οκτωβρίου.