Τα είπαν τηλεφωνικά Ομπάμα - Τσίπρας για πρόσφυγες και οικονομία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μπαράκ Ομπάμα καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος επικοινώνησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τον συγχαρεί προσωπικά για την επανεκλογή του και την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στην μεταξύ τους επικοινωνία, όπως αναφέρει το imerisia.gr, συζήτησαν τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ζήτημα των προσφυγικών ροών, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Η τηλεφωνική επικοινωνία γίνεται λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, την Κυριακή, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου ενώ θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα (πιθανότατα στις 30 Σεπτεμβρίου). Προς το παρόν, πάντως δεν είναι σίγουρο αν η συνάντηση θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου, κάτι που θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά,  ή αν θα γίνει στο περιθώριο Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ή στο πλαίσιο της δεξίωσης που θα γίνει προς τους ξένους ηγέτες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντήσει και τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε αίτημα για την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής πριν από λίγες μέρες. Στη συνάντηση με τον κ. Κέρι, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, ενώ είναι σαφές ότι ο κ. Κέρι θα θέσει από την πλευρά του ζητήματα αμερικανικού ενδιαφέροντος (πχ Κυπριακό, μεταναστευτικό, Συρία, ευρω-ρωσικές σχέσεις κ.ά).

 Όπως αναφέρει επίσης το in.gr,  o Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει το «παρών» και στην 11η ετήσια σύνοδο του Ιδρύματος Μπιλ, Χίλαρυ και Τσέλσι Κλίντον αν και επισημαίνεται ότι το όνομα του μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των επίσημων συμμετοχών της εκδήλωσης.