Ορκίστηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρoκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ορκίστηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, μαζί με τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο, αριθμεί 46 μέλη. Σε δηλώσεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για «κυβέρνηση μάχης και ευθύνης», που θα πρέπει «να ανταποκριθεί στο λαϊκό αίτημα για σκληρή δουλειά».

Στους στόχους της κυβέρνησης αναφέρθηκαν οι Υπουργοί και Υφυπουργοί προσερχόμενοι στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ορκιστούν, αλλά και μετά την ορκωμοσία τους. Τις δυσκολίες του κυβερνητικού έργου αναγνώρισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν δέχθηκε πρόταση για την προεδρία της Βουλής. “Συνεχίζεται η δυσκολία. Θέλει ο κόσμος και ελπίδα και απαιτήσεις και επιμονή από εμάς”, δήλωσε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: “Το βασικό είναι ότι έχουμε έναν χρονικό ορίζοντα μπροστά μας να σχεδιάσουμε τη δράση μας και έχουμε τις προϋποθέσεις να υπερβούμε τις δυσκολίες, οι οποίες είναι παρούσες ακόμη”.

“Συνεχίζουμε τη δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών. Έχουμε μπροστά μας να κάνουμε πολλά πράγματα, σημαντικά πράγματα. Η συμφωνία είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και δεν χρειάζεται καμία ανησυχία γιατί το υπουργείο Οικονομικών πάει καλά στα φορολογικά έσοδα και πάμε πολύ καλά και στο χρονοδιάγραμμα”, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι θα βγει το επόμενο διάστημα και μετά τις προγραμματικές δηλώσεις θα γίνει μια συνέντευξη Τύπου προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση. “Δεν είναι η ώρα για εξαγγελίες, είναι ώρα για δουλειά”, τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως “θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Η οικονομία πρέπει να έχει θετικό πρόσημο από τις αρχές του 2016. Πρέπει να κάνουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα να δώσουμε ισχυρό κοινωνικό πρόσημο στις αλλαγές που θα κάνουμε”. Αναλύοντας τους πρώτους στόχους του Υπουργείου του, διευκρίνισε πως είναι η κινητοποίηση του ΕΣΠΑ μέχρι τέλος του 2015, “είναι περίπου 5-6 δισ. που πρέπει να δοθούν στην οικονομία”, ο αναπτυξιακός νόμος και η νεανική επιχειρηματικότητα, ενώ διαβεβαίωσε πως είναι ασφαλείς οι οικογένειες, αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ γοργά, δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα συντονισμού της κυβέρνησης Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε πως “αυτό που θα κάνουμε απελευθερωμένοι από το βραχνά που είχαμε και τη θηλιά, είναι να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε την πολιτική μας”, διευκρινίζοντας πως η πολιτική αυτή εμπεριέχει τη συμφωνία, “αλλά ταυτόχρονα δίνει απεριόριστες δυνατότητες να παράξουμε έργο το οποίο θα μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις”.

“Μιλάμε για μια κυβέρνηση η οποία επανεκκινεί με μια σαφή εντολή, πιο ώριμη, πιο γειωμένη, όπως πιο ώριμος φάνηκε και ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός περιμένει από εμάς γρήγορα βήματα για να μπορέσουμε να ξαναβρούμε τους δρόμους της ανάπτυξης αλλά με κοινωνικό πρόσημο. Είμαστε προσγειωμένοι και προχωράμε”, τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης.

“Πάμε σε μια κυβέρνηση σταθερότητας που θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να βγούμε από την κρίση”, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε ότι “τα οικονομικά είναι αυτά που υπάρχουν. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά, με πρόγραμμα, με συνοχή, με ηρεμία και ο ελληνικός λαός να βρει πλέον μια πορεία εξόδου από την κρίση και οι πολίτες να ξαναβρούν το χαμόγελο”. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε: “Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε εκεί. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρότι έχουν υψηλό ηθικό, παρότι έχουν επαγγελματισμό, έχουν πληγεί πάρα πολύ από την οικονομική κρίση. Έχουν μειωθεί οι μισθοί, έχουν μειωθεί οι συντάξεις. Και αυτό είναι το πρώτο μέλημά μας”.

Για “ώρα ευθύνης και δουλειάς” έκανε λόγο και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας. Στόχος είναι η αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας στο διεθνές σύστημα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, διευκρινίζοντας πως “υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία της χώρας μας και το καλό του ελληνικού λαού”.

“Συνεχίζουμε με τομές”, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι τον ενδιαφέρει να κάνει έργο και όχι να μιλάει. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την ορκωμοσία είπε για τη θέση του: “Αισθάνομαι ότι είναι μια καρέκλα ευθύνης και μάλιστα ευθύνης για τα νέα παιδιά”.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος είπε ότι μπορούν να γίνουν “οι αλλαγές που χρειάζονται για να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση και η λειτουργική απόδοση του συστήματος, για να υπάρξουν αλλαγές και τομές σε κρίσιμους τομείς που υστερεί το σύστημα όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα”. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται ακόμη “παρέμβαση ηθικοποίησης του συστήματος και αντιμετώπισης παθολογιών και στρεεβλώσεων”.

Ως ιδιαίτερη τιμή, που θα πρέπει να δικαιώσει, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής την απόφαση του Πρωθυπουργού να του αναθέσει αυτό το χαρτοφυλάκιο, σημειώνοντας πως ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα πρέπει να δικαιώσει και την εμπιστοσύνη που εκδήλωσε ο ελληνικός λαός. Ερωτηθείς εάν θα προτιμούσε το υπουργείο Υγείας, απάντησε πως στην πολιτική δεν υπάρχει μόνο λογική, αλλά και συναίσθημα.

“Πρέπει να κάνουμε μια μεταρρύθμιση όχι γιατί μας το ζητούν απέξω αλλά γιατί το έχει ανάγκη η χώρα μας”, ανέφερε για το συνταξιοδοτικό ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

“Το βασικότερο ζητούμενο είναι η εφαρμογή του νόμου προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς χατίρια και χωρίς να κάνουμε διακρίσεις”, δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής, Υφυπουργός Αθλητισμού, επισημαίνοντας πως αυτό ζητάει ο κόσμος του αθλητισμού. Αναφορικά με τους στόχους της κυβέρνησης, επισήμανε πως “θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια ένταση με βάση τις οδηγίες του Πρωθυπουργού να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα της κυβέρνησης να έχουμε κυβερνητική σταθερότητα και αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς”.

Την ανάδειξη του αγροτικού χώρου ως το βασικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάπτυξη, υπογράμμισε ο Βαγγέλης Αποστόλου, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ερωτηθείς για τις απώλειες που θα υποστούν οι αγρότες από την εφαρμογή του μνημονίου, επισήμανε πως πρόκειται για “επώδυνες συνέπειες”, ωστόσο, τόνισε, “έχουμε μελετήσει την κατάσταση και πιστεύουμε ότι τον Οκτώβρη στη σχετική συζήτηση που θα γίνει με τα αντισταθμιστικά ισοδύναμα που έχουμε έτοιμα θα απαλύνουμε όσο γίνεται τις επιπτώσεις”.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός έχει εναποθέσει στην κυβέρνηση ευθύνες και ελπίδες και περιμένει πολλά. “Οι μέρες είναι δύσκολες. Υπάρχει η πρόκληση να φύγουμε μπροστά με ανάπτυξη”, σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι “υπάρχουν και οι δυνάμεις και οι δυνατότητες να γίνει αυτό σε δύσκολες συνθήκες”.

“Ο τουρισμός είναι από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας”, τόνισε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, σημειώνοντας πως αυτή τη χρονιά σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ με τους 26 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας και τα έσοδα που έφτασαν τα 15,5 δισ. ευρώ. “Η πρόκληση είναι μεγάλη, σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε σκληρά”, υπογράμμισε.

“Οφείλουμε να βάλουμε όλοι πλάτη για να αντιμετωπιστούν όλα τα συμπτώματα της κρίσης, γιατί τα συμπτώματα της κρίσης δεν είναι μόνο οικονομικά. Είναι γνωστό ότι δεν έχουμε καθόλου χρόνο”, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

“Θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με όλες μας τις δυνάμεις”, δήλωσε η Υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο, τονίζοντας πως στόχος της θα είναι “να δώσουμε ένα τέλος στην αποβιομηχάνιση της χώρας”.”Μια χαρά” χαρακτήρισε ο Αριστείδης Μπαλτάς την απόφαση του Πρωθυπουργού να μετακινηθεί από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της αναχώρησης του Πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες, η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της naftempriki.gr, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.