Bloomberg: Πρόκληση για την πολιτική ισχύ του Τσίπρα οι επαχθείς όροι του μνημονίου

Μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα και αμέτρητες συναντήσεις με τους πιστωτές, η σκληρή δουλειά μόλις ξεκινάει για τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τη νέα του κυβέρνηση.

Αυτό υπογραμμίζει το Bloomberg, όπως αναφέρει το capital.gr, σημειώνοντας πως η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να ξεκινήσει την υλοποίηση των “πολιτικά τοξικών” μέτρων λιτότητας που θα κρίνουν και τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και θα μπορούσαν ακόμη και να οδηγήσουν σε νέο εκλογικό γύρο.

Η πρώτη αξιολόγηση για την πρόοδο του νέου ελληνικού προγράμματος είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα και χωρίς μία θετική ετυμηγορία, δεν μπορεί να υπάρξει ροή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ενώ η χώρα διακινδυνεύει να εισέλθει σε μία κόμη βαθύτερη οικονομική κρίση.

Όπως παρατηρεί ο Ben May, οικονομολόγος της Oxford Economics, υπάρχουν πολλά που πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, εάν θέλει να μείνει εντός του χρονοδιαγράμματος. “Η πραγματική ανησυχία”, όπως επισημαίνει, “είναι πως οι όροι του προγράμματος διάσωσης είναι ακόμη πολύ επαχθείς και η πλήρης εφαρμογή της θα ήταν μια αληθινή πρόκληση για κάθε ελληνική κυβέρνηση”.

Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, η προθυμία της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει τα μέτρα λιτότητας θεωρείται αβέβαιη. Στο σημείο αυτό, παραπέμπει στις δηλώσεις του κ. Κώστα Καραγκούνη, ο οποίος και σημείωσε πως η Ν.Δ. υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και θα αποφασίσει κατά περίπτωση, σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα.

Παράλληλα, δεδομένης της σύνθεσης των κομμάτων της κυβέρνησης, σημειώνει το δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου σύμφωνα με το capital.gr, αναδύονται και ερωτηματικά ως προς το εάν τα μέτρα του προγράμματος όντως θα ψηφισθούν. Συγκεκριμένα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αντιτίθενται σε κάποιες πτυχές της συμφωνίας. Παρ’ όλα αυτά, όπως σχολιάζει το Bloomberg, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ανανεώσει τη συνεργασία του με το εν λόγω κόμμα, παρά να ξεκινήσει συνομιλίες με το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της  Royal Bank of Scotland, ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός θα “αγκαλιάσει” την κυριότητα τιυ προγραμματος σε μικρότερο βαθμό από ό,τι θα έκαναν άλλα κόμματα, επομένως η εφαρμογή του προγράμματος θα τελεστεί μάλλον σποραδικά.

Στις αρχές του νέου έτους, η δέσμευση του κ. Τσίπρα για την εφαρμογή της συμφωνίας θα υποστεί μια ακόμη πιο σκληρή δοκιμασία. Την άνοιξη ακολουθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος με μια βασική διαφορά: Αντί να αξιολογεί την ικανότητα του ελληνικού Κοινοβουλίου να περάσει τους νόμους, θα προσπαθήσει να προσδιορίσει εάν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται όντως στην πράξη.

Μια σημαντική πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και η διευθέτηση του φορολογικού, ζήτημα – “αγκάθι” και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πόσω μάλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει με το μέρος του τους δημόσιους υπαλλήλους.