Μια σειρά από ερωτήματα που σκιαγραφούν την ελληνική πραγματικότητα επιχειρούν να απαντήσουν οι New York Times επισημαίνοντας ωστόσο ότι η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αναγνωρίζουν ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Αναλυτικά οι ερωτήσεις – απαντήσεις, όπως αναφέρει το imerisia.gr:
Πώς πρόκειται για νίκη του κ. Τσίπρα αφού το κόμμα του έχασε έδρες;
Σύμφωνα με τους NYT, η νίκη του Αλέξη Τσίπρα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, ενισχύει τη θέση του ως “κυρίαρχος παίχτης” στο διαμελισμένο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Όπως σημειώνεται, κατάφερε να παραμερίσει τους “ακρο-αριστερούς επαναστάτες” του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι και δεν εισήλθαν στη Βουλή, αποκτώντας καλύτερο έλεγχο του κόμματός του και περιορίζοντας τις ενστάσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος.
Τι το διαφορετικό θα έχουν φέρει οι εκλογές, αφού θα επιστρέψει ο ίδιος κυβερνητικός συνασπισμός;
Το καθοριστικό στοιχείο είναι πως η Λαϊκή Ενότητα έμεινε εκτός Βουλής, επομένως η κυβέρνηση θα έλθει αντιμέτωπη με λιγότερες δυνάμεις κατά της λιτότητας στο Κοινοβούλιο.
Τι μήνυμα για τη λιτότητα και το πρόγραμμα απέστειλαν οι ψηφοφόροι, επανεκλέγοντας τον Αλέξη Τσίπρα;
Οι λεπτομέρειες σχετικά με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης απουσίαζαν από την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ που έδιδε έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς που βύθισε την Ελλάδα στην κρίση. Σύμφωνα με τους NYT, οι Έλληνες επέλεξαν τον Αλέξη Τσίπρα, ελπίζοντας πως θα περιορίσει τουλάχιστον τον αντίκτυπο των νέων μέτρων λιτότητας. Καθώς φαίνεται, ο κ. Τσίπρας έπεισε τους ψηφοφόρους πως το πρόγραμμα επήλθε ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις και ως αναγκαία λύση για τη σωτηρία της χώρας.
Τι σημασία έχει για τη συμφωνία με τους πιστωτές η επιβίωσή του στο πρωθυπουργικό γραφείο;
Οι διεθνείς πιστωτές δεν έχουν επιδείξει μεγάλη συμπάθεια απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και θα προτιμούσαν ένα πιο διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, η εκλογική νίκη του κ. Τσίπρα απέδειξε πως πράγματι είναι ο μόνος αρχηγός κόμματος με σημαντική πολιτική βαρύτητα. Η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για υιοθέτηση παράλληλου προγράμματος για την προστασία των κοινωνικά αδύναμων θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο τριβής στις συνομιλίες με τους πιστωτές.
Τι μπορούμε να συμπεράνουμε από τα ιστορικά χαμηλά προσέλευσης στις κάλπες και τις εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων που έπεσαν έξω;
Η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές καταδεικνύει το κλίμα δυσφορίας που έχει γεννηθεί εξ αιτίας της λιτότητας και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων.