ΕΕ: "Εποπτεία" των ελληνικών συνόρων... με "ανταλλάγματα"

Στον έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας από την ίδια προσανατολίζεται η ΕΕ, όπως προκύπτει από άρθρο των “Financial Times” που δημοσιεύει το euro2day.gr.

Το δημοσίευμα επικαλείται επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, προς τους αρχηγούς των κρατών – μελών της ΕΕ, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό την Τετάρτη, στην οποία επισημαίνει ότι η Ευρώπη έχει απολέσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της”.

“Οι ηγέτες αναμένεται να απαιτήσουν η ΕΕ να καλύψει τα σύνορα της Ελλάδας η οποία αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου από χώρες όπως η Συρία. Είναι μια κίνηση που θα σηματοδοτήσει ακόμα μια μετάβαση «εξουσιών» από την Αθήνα στις Βρυξέλλες” αναφέρει η εφημερίδα.

Ο Τουσκ “απέδωσε το κλείσιμο συνόρων και τους αυξημένους ελέγχους εντός της Ζώνης του Σένγκεν στο γεγονός πως οι ευρωπαίοι δεν μπορούν να ελέγξουν τα κοινά εξωτερικά σύνορα.

Σε αντάλλαγμα για την μεγαλύτερη εποπτεία των συνόρων από την ΕΕ, οι Βρυξέλλες θα δώσουν στην Αθήνα σημαντική οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους”.

“Οι χαοτικές σκηνές στα ελληνικά νησιά όπως η Λέσβος και η Κως καταδεικνύουν πώς η πλειοψηφία των ατόμων που φθάνουν στη χώρα-είτε μετανάστες, είτε πρόσφυγες- δεν τυγχάνουν ικανοποιητικής μεταχείρισης, σημείωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι” πρστίθεται μεταξύ άλλων.