Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου είναι η Ελλάδα και οι ελληνικές εκλογές. Συγκεκριμένα το αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο Bloomberg εξετάζει τρία σενάρια το καλό, το κακό και το άσχημο που μπορεί να προκύψουν από την κάλπη της Κυριακής.
«Με μια ασταθή Βουλή και χωρίς ξεκάθαρο νικητή, η Ελλάδα κινδυνεύει να συρθεί σε μια σειρά δύσκολων συνομιλιών για συνεργασίες, που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για την καταβολή των δανείων από τους πιστωτές και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτή είναι μια καθυστέρηση που η Ελλάδα μετά βίας μπορεί να αντέξει», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
Το καλό σενάριο
Το καλό σενάριο για την Ελλάδα είναι ένας συνασπισμός υπό ένα δυνατό κόμμα με ευρωπαϊκή προοπτική, είτε το ΣΥΡΙΖΑ είτε τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνει στο πρακτορείο ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, στρατηγικός αναλυτής στη Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο. Παράλληλα αναφέρει ότι μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έχει αποκλείσει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, έχει αφήσει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι – εκτός από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερή στην υπόσχεσή της να προασπίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με έναν ευρύ συνασπισμό κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κερδίσει την πρώτη θέση.
Το κακό σενάριο
Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ, θα σημαίνει μια ισχνή πλειοψηφία και μια ασταθή κυβέρνηση, πιθανώς σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, εφόσον μπουν στη Βουλή. Αναλόγως κακό σενάριο θεωρείται και η περίπτωση που τα δύο μεγάλα κόμματα συγκεντρώσουν πολύ χαμηλά ποσοστά ώστε να απαιτείται έτσι συνασπισμός τεσσάρων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το άσχημο σενάριο
Το πραγματικά κακό σενάριο όμως που θα μπορούσε να βγει από την κάλπη της 20ής του Σεπτέμβρη θα είναι η ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, της Λαϊκής Ενότητας και του ΚΚΕ ή ακόμα και της Χρυσής Αυγής. Οι αναλυτές πάντως σημειώνουν πως κάτι τέτοιο είναι «εξαιρετικά απίθανο» να συμβεί και πως «ακόμα και το κακό σενάριο θα είναι πιθανότατα αρκετά καλό για τους πιστωτές της Ελλάδας».