ΥΠΕΞ: "Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε το παραλήρημα των Ούγγρων"

Σε καυστική δήλωση – απάντηση στις λεκτικές επιθέσεις Ούγγρων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας, αλλά και της απαράδεκτης συπεριφοράς των ουγγρικών αρχών έναντι των προσφύγων προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με συνεχείς επιθετικές δηλώσεις Ούγγρων αξιωματούχων για τη στάση της Ελλάδας στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, δήλωσε τα εξής:

«Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τόσο το παραλήρημα Ούγγρων αξιωματούχων κατά της χώρας μας αλλά, κυρίως, την «απαράδεκτη» – σύμφωνα και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ- συμπεριφορά των δυνάμεων της τάξης της Ουγγαρίας κατά των προσφύγων, ακόμα και βρεφών, που βιώνουν το δράμα και τη δυστυχία του πολέμου.

Η χρήση βίας, οι περιπολίες με πυροβόλα όπλα και η εξώθηση αθώων θυμάτων πολέμου στα βαλκανικά ναρκοπέδια δεν συνιστούν συμπεριφορά που προσιδιάζει σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι προφανές ότι το βάρος της άνευ προηγουμένου τρέχουσας προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να το επωμιστεί μία μόνο χώρα, στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα που κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Η έκτακτη αυτή περίσταση απαιτεί ανθρωπιά, συνεργασία, αλληλεγγύη και συντονισμό με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους και όχι αποτρόπαιο κυνισμό, προκλητικές δηλώσεις, χρήση βίας και επιστροφή σε ψυχροπολεμικά τείχη».