Αλ. Τσίπρας: Με ψηφοδέλτια και πρόγραμμα Σαμαρά κατεβαίνει η ΝΔ στις εκλογές

Απορρίπτει τα περί συμμετοχής του κόμματός του στη δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού» ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών και τονίζει ότι το «σχέδιο ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα δεν θα τελεσφορήσει».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Παπαδήμου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η τελευταία εμπειρία μεγάλου συνασπισμού ήταν οδυνηρή για τον λαό και την κοινωνία» και σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. εκπροσωπούν διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα. «Η Ν.Δ. κατεβαίνει στις εκλογές με ψηφοδέλτια, πρόγραμμα και δεσμεύσεις Σαμαρά. Είναι πρόγραμμα που θα αποσταθεροποιήσει τη συμφωνία, την οικονομία και την κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Πρωθυπουργός.

Αντίθετα, όπως λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ «επιδιώκει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, των άνεργων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, εκείνων που υπέστησαν τα πλήγματα της κρίσης». Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Ν.Δ. ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι «λειτουργώντας ως εκπρόσωπος των συμφερόντων της ολιγαρχίας, ο κ. Μεϊμαράκης τα έχει πει όλα σε αυτήν την προεκλογική περίοδο: Ότι θα με στηρίξει για Πρωθυπουργό, ότι θα με στηρίξει για αντιπρόεδρο, ότι δεν με θέλει ούτε για Πρωθυπουργό ούτε για αντιπρόεδρο» και προσθέτει ότι όλα αυτά «εκτός από πανικό δείχνουν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ενσωμάτωση».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση «πρώην συνοδοιπόρων του στον ΣΥΡΙΖΑ» που τον χαρακτηρίζουν «προδότη» ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι σέβεται την πολιτική διαφωνία, αλλά όπως αναφέρει, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις «ύβρεις». «Ας κρίνει ο κόσμος της Αριστεράς. Λυπάμαι για όσους πέφτουν σε αυτό το επίπεδο για να διασωθούν πολιτικά», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί ότι το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» ήταν εξαρχής ανεφάρμοστο ο κ. Τσίπρας απαντά ότι «σειρά δεσμεύσεων του προγράμματος προχώρησαν» παρά «τις συνθήκες πρωτοφανούς χρηματοδοτικής ασφυξίας και οικονομικού πολέμου» και παραδέχεται ότι «παραμένουν ανοιχτά μέτωπα, όπως για παράδειγμα στον χώρο της αγοράς εργασίας, αλλά και στο πεδίο των φορολογικών ελαφρύνσεων μισθωτών και συνταξιούχων».

Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι «ο αγώνας λοιπόν συνεχίζεται και θα έχει ορίζοντα τετραετίας. Και εκεί το σύνολο των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης θα είναι εφαρμοσμένη πολιτική» ενώ ερωτηθείς για το ποιο νομοσχέδιο θα προωθήσει πρώτα στην επόμενη Βουλή, εφόσον επανεκλεγεί Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας διευκρινίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες που είχε εκκινήσει το προηγούμενο διάστημα για τις τηλεοπτικές άδειες και για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνών και καυσίμων.