“Πέρασε” από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η πρόταση της Κομισιόν για την υποχρεωτική κατανομή 120.000 προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά τον έντονο πολιτικό διχασμό μεταξύ των κρατών – μελών για το φλέγον αυτό ανθρωπιστικό ζήτημα.
Υπέρ της πρότασης της Επιτροπής, που αφορά αιτούντες άσυλο από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία, ψήφισαν 370 ευρωβουλευτές, 134 κατά, ενώ υπήρξαν και 52 αποχές.
Η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σίγουρα βοηθά στην αποδοχή της πρότασης και από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, των οποίων οι υπουργοί Εσωτερικών θα συνεδριάσουν εκ νέου στις 22 Σεπτεμβρίου, αφού απέτυχαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση στις 14 Σεπτεμβρίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπρεπε πρώτα να αποφανθεί επίσημα για το μέτρο αυτό ώστε στη συνέχεια να εγκριθεί από τα κράτη μέλη.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, χθες, πέρασαν στην Γερμανία 7.266 πρόσφυγες. Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι την Τρίτη ο αριθμός των προσφύγων ανήλθε στους 3.442.
Την ίδια ώρα χθες που ο πρόεδρος του Ευρκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατέθετε την πρόταση που ψηφίστηκε σήμερα, η Βουλγαρία, δια του υπουργού Άμυνας, Νικολάι Νέντσεφ, ανακοίνωνε ότι ενισχύει με στρατό τα σύνορά της με την Τουρκία ώστε να εμποδίσει την εισροή προσφύγων στα εδάφη της, όπως συμβαίνει μαζικά στις γείτονες χώρες της.
«Υπάρχει μία μεταβολή της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς που θα κατευθυνθεί το κύμα των προσφύγων, συνεπώς προετοιμαζόμαστε» είπε ο Νέντσεφ, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία της Βουλγαρίας.
Πενήντα στρατιώτες έχουν ήδη σταλεί στα σύνορα, ενώ ακόμη 160 αναμένεται να αναπτυχθούν στη μεθόριο μέχρι το βράδυ σήμερα είπε και πρόσθεσε ότι ο στρατός της Βουλγαρίας θα μπορούσε να ενισχύσει με 1.000 στρατιώτες το σώμα της συνοριοφυλακής.
Η Βουλγαρία αύξησε τα μέτρα φύλαξης των συνόρων της, μετά τις αναφορές ότι εκατοντάδες πρόσφυγες, οι περισσότεροι συριακής καταγωγής, διανυκτέρευσαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι πολύ κοντά στα βουλγαροτουρκικά σύνορα.
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι και μέλος της ζώνης Σένγκεν.
Περίπου 660 μετανάστες προσπάθησαν να διασχίσουν τα βουλγαροτουρκικά σύνορα τις προηγούμενες 25 ώρες αλλά επέστρεψαν εθελοντικά στην αρχική τους θέση, αφού διαπίστωσαν ότι τα σύνορα ήταν πολύ καλά φρουρούμενα, ανέφερε ο γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Γκεόργκι Κοστόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Σήμερα πάντως, σύμφωνα με το ΑΠΕ, επανήλθε η ηρεμία στην μεθόριο Σερβίας-Ουγγαρίας μετά τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες μεταξύ των προσφύγων και των ουγγρικών δυνάμεων της τάξης.
Στο μεθοριακό πέρασμα Όργκος 2 – Ρόζκε 2 εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί να βρίσκονται περίπου 400 πρόσφυγες.
Οι πιο τυχεροί από αυτούς διανυκτέρευσαν σε σκηνές που είχαν στηθεί στην άσφαλτο ή στα χωράφια που βρίσκονται γύρω από το δρόμο προς την Ουγγαρία.
Άλλοι κοιμήθηκαν σε υπνόσακκους πάνω στην άσφαλτο.
Οι δύο δρόμοι που οδηγούν στην Ουγγαρία, στους οποίους συνήθως κυκλοφορούν αυτοκίνητα, είναι πλέον αποκλεισμένοι από μεταλλικά χωρίσματα με συρματόπλεγμα στο πάνω μέρος τους, τα οποία έχουν αντικαταστήσει τον φράχτη τον οποίο κατάφεραν να σπάσουν χθες κατά τις συμπλοκές οι πρόσφυγες.
Πάντως, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μια οχυρωμένη Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι την επόμενη Τρίτη κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ «θα σημειωθεί πρόοδος και ότι θα υπάρξει συμφωνία για μια αλληλέγγυα κατανομή των προσφύγων στο εσωτερικό της ΕΕ».
«Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε. «Είναι απολύτως επείγον να καταλήξουμε σε μια απόφαση και να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση».